Офіційний сайт Василівської районної ради

Пошук

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Електронні сервіси

Новини

А ЧИ ПРАЦЮЄ РАЙОННА РАДА: ЧОГО НЕ ЗНАЮТЬ ЖИТЕЛІ РАЙОНУ?

Із певним здивуванням прочитали матеріал, підписаний стандартним іменем «Вл.Інформ», яке протягом тривалого часу використовується редакцією місцевого «періодичного видання», коли треба приховатись від відповідальності, висловлюючи глибоко суб’єктивну думку окремих представників редакції з того чи іншого питання, маніпулювати громадською думкою, переслідуючи індивідуальні інтереси окремих керівників та політиків місцевого значення.

Стаття в номері Нової Таврії від 16 квітня поточного року під назвою «ДЕ СТІНА? НА СЦЕНІ...», переповнена злобного та урочистого сарказму, коли автор відверто радіє з приводу аварійної ситуації, в якій нещодавно опинився районний будинок культури.

Автор на рівні власної компетентності, не провівши адекватної перевірки фактів, робить примітивні припущення та звинувачує районну раду, «облуплена будівля якої навпроти», в безгосподарності. За словами редакції, райрада замовчує дану ситуацію, не повідомляє громадськість, хоче приховати щось від людей, робляться неприкриті брудні натяки щодо можливих порушень при ремонті районного Центру культури та дозвілля.

Дивує тональність матеріалу газети, яка весь час позиціонувала себе як «районка», у тексті немає ані бажання допомогти, ані донести гостроту питання, ані співпереживання відносно нашої спільної проблеми, бо доля старенького (1930 ті роки) районного будинку культури не може не турбувати мешканців району та міста, автор навмисно розпалює, намагається поглибити соціальну напругу (і це в умовах карантину та надзвичайної ситуації), при цьому уявляє трагічну ситуацію, яка могла б статися, якщо б не карантин.

Подібне ставлення редакції колишньої районної, а по факту василівської міської газети не нова. Протягом останніх років газета перетворилася на друковане видання, якому, нажаль не властиві стандарти журналістики, вона неприховано та відверто «рекламує» виключно роботу Василівської міської ради та особисто міського голови. Шановні читачі газети не побачили та не побачать висвітлення роботи депутатського корпусу районної ради, керівництву НТ, не цікаво чим живе район, як виконується бюджет району, якими проблемами опікується районне керівництво. На фоні тріумфальних та головне – регулярних реляцій редакції на тему «грандіозного» будівництва в районному центрі «європейського майдану» (знову ж таки за кошти державної субвенції), укладки тротуарної плитки, посіву газонів, відкриття (до речі тричі) ігрового майданчику у центрі міста (державні кошти) та планів по реконструкції фонтану, читачі навряд дізналися про капітальний ремонт Василівської дитячої музичної школи, центральної районної бібліотеки, районної станції юних туристів (видача дозволу на оформлення землі під якою штучно затягувалася міською радою майже рік). Нажаль неактуальною для газети була інформація про оновлення за рахунок районного бюджету матеріальної бази навчальних закладів (яких у підпорядкуванні району - 23), проведення ремонтів фасадів та подвір’їв гімназії «Сузір’я» та Василівської першої школи, актових залів гімназії «Сузір'я», Дніпрорудненської школи «Талант» тощо.

Не являє собою жодного інтересу проведена районною радою велика робота по ремонтам опалювальних систем Степногірської, Верхньокриничанської, Кам'янської, Шевченківської, Орлянської, Малобілозерських шкіл, школи «Талант», робота по капітальному ремонту покрівель Кам'янської школи, будівлі станції юних туристів, корпусів Орлянської школи, Тополинської школи та гімназії «Софія» (останні дві - за співфінансування з районного бюджету).

Будівництво Інклюзивно-ресурсного центру, двох футбольних майданчиків із штучним покриттям, заміна вікон, утеплення будівлі ФОК «Таврія» (за участі районного бюджету), відкриття Орлянського та Приморського дитячих садочків, залучення коштів дитячого фонду ООН та проведення капітальних ремонтів приміщень Приморської школи №1, Василівського дитячого садочка №4 та Дніпрорудненського дитячого садочка №5, – це події, на які, виходячи з усього, взагалі не варто звертати увагу.

За сприяння народного депутата Юлії Яцик в цьому році вдалося завести в район кошти державного бюджету в сумі 57 млн. грн., з яких 17 млн. грн. на будівництво сучасного стадіону в м.Василівка та 40 млн. грн. на реконструкцію школи «Талант», при цьому з районного бюджету на співфінансування виділено 3,223 млн. грн. та 4,5 млн. грн. відповідно. Але знову ж таки газета мовчить, бо це мабуть не має ніякого значення.

Стан медичної галузі району - окрема тема, протягом депутатської каденції сьомого скликання, всупереч духу та букві медичної реформи, жодного медичного закладу не було закрито, спільно із місцевими радами районний бюджет зберіг фельдшерські пункти, лабораторну службу первинної медицини (у центрах майбутніх громад), лікарські амбулаторії, проводилося придбання (в межах наших фінансових можливостей) медичного обладнання, комп’ютерів, інсулінів, наркотичних засобів для онкохворих, препаратів та харчування для хворих на рідкісні хвороби. Працюють програми для тих, хто потребує гемодіалізу тощо. До слова, лише на останній сесії медикам було виділено більше 8 млн. грн., в тому числі та окремо-кошти на протидію поширенню коронавірусу. В резервному фонді для подолання епідемії передбачено більше 1 млн. грн. Але й про це шановні читачі газети не прочитають на її шпальтах.

Взагалі ігнорується факт наявності численних програм соціального захисту, підтримки хворих мешканців, ветеранів війни та праці, ветеранів АТО, Орлянського відділення для одиноких та непрацездатних громадян Територіального центру соціального обслуговування районної ради - наче б то нічого цього немає.

При аналізі матеріалів Нової Таврії за останні п’ять років у читачів може скластися враження, що Василівської районної ради її керівництва та депутатів наче не існує. Депутати не працюють, нічого не робиться. Методично та постійно, редакцією газети навмисно замовчується участь депутатів районної ради в масових заходах, відвідуваннях ветеранів та інвалідів (на фоні активного висвітлення бурної діяльності міського голови). Навіть слів подяки від громадян та колективів комунальних закладів, на адресу депутатського корпусу райради, Нова Таврія друкувати відмовляється, виникає питання – «А ЧОМУ?». Кому вигідно таке становище, може це постійно триваюча підготовка до чергових місцевих виборів?

Не важко згадати, які теми та герої були в ТОПі подій, які висвітлювались - це діяльність попереднього народного депутата та діючого міського голови, окремих депутатів обласної ради та подій з ними пов’язаних. ВСЕ! Інші події та життя п’ятдесяти дев’ятьох (59!) комунальних закладів районної ради не вміщуються у редакційну політику газети, а якщо такі публікації і бувають, то наявність депутатів районної ради ретельно підчищається. Але, залишимо редакційні підходи Нової Таврії, на сумлінні її авторів, що позиціонують себе досвідченими журналістами…

Повернемось до ситуації із будинком культури. Дійсно наприкінці березня-початку квітня поточного року внаслідок дощових затікань, відсутності відмощення та системи відведення дощових вод на протязі багатьох років, відбулося руйнування однієї з стін будівлі над приміщенням сцени ЦКД. Ситуація пов’язана із тим, що конструкції, побудовані у 30-х роках минулого століття втратили монолітність, кладка - в пів цеглини, арматурний пояс – відсутній. У 2017 році проведена капітальна заміна старої шиферної покрівлі на металопрофільну. Автор проектно-кошторисної документації (ПКД) з реконструкції покрівлі ЦКД – Рєчка Ніна Афанасіївна, вона ж здійснювала авторський нагляд за проектом. (Для довідки, та тих, хто вважає, що металевий дах важче, ніж шиферний – навантаження 7-8 волнового листа шиферу на стропильну систему становить 9,5-14,1 кг, вага одного листа -18,5 кг. В той же час вага профлиста 0,45 мм становить 4,5 кг. на квадратний метр). Сервісним центром закладів культури, наразі, замовлено інструментальну експертизу будівлі та проектно-кошторисну документацію по усуненню проблеми, яка виникла. За попередньою інформацією підрядника-експерта: якщо така проблема в конструкції будівлі будинку культури і була, то при проектуванні ремонту покрівлі автори проекту його не могли б не помітити. Хоча нічого дивного - це дуже схоже на ситуацію із проектом полігону для сміття біля райцентру, коли автори випадково «не помітили» магістрального газоводу та інших обмежувальних чинників, витрачено більше п’яти (5 млн.!) мільйонів гривень на проект та будівництво - гроші просто зариті в землю!? Яка думка редакції та міської ради? А що про це думають активісти, до яких апелює автор статті???

На претензії, щодо «мовчання» районної ради, відповідаємо. Це штатна робоча ситуація, яких багато в практиці функціонування комунальних закладів, буде зроблено все для ремонту районного центру культури, розводити паніку - тільки заважати працювати. А для порівняння, в свою чергу, хочеться запитати: а чи завжди міський голова чи газета Нова Таврія інформують мешканців міста коли нарешті будуть вирішені питання катастрофічного аварійного стану каналізаційних систем, кинутих напризволяще комунальних будинків за адресою: 40 років Перемоги, 3, Театральна, 1 та 8, Невського, 63, тощо. Коли мешканці будинку по Невського, 63 будуть врятовані від багнюки, що плаває у підвальному приміщенні вже 5 років поспіль. Коли вже нарешті василівці, які проживають по Гагаріна, 14 отримають елементарні санітарні умови, в них з’являться туалет і каналізація. Але чи може важливість цих проблем бути вищою за необхідність будівництва, за кошти місцевого бюджету, сучасної площі та фонтанів? Схоже, що нам, мешканцям не дано цього зрозуміти! Не розуміємо ми і того, що зовнішній лоск напомадженого фасаду будівлі міської ради, яскраві тротуари - набагато важливіші за проблеми водопостачання міста. Численні бюджетні кошти, що вкладалися в ремонти водогону по Степовій та Чонгарській, Миру та Дніпровській, нажаль, не змінили ситуації із водою.

Не краще із під’їздами до дошкільних закладів. Планується масштабний ремонт дороги по Шевченка, але все так же не можливо після дощу дістатися до ДНЗ №5 чи музичної школи. До речі, про дитячі садочки, для тих хто не знає: вони хоча і належать до комунальної власності міста, але на 92% утримуються з районного бюджету. Так, у 2019 році на утримання дитячих садочків міста з районного бюджету витрачено 16 860 678 гривень, батьківська плата склала 1 161 936 гривень, благодійні внески склали 80 214 гривень, з міського бюджету витрачено 366 753 гривень. На 2020 рік з районного бюджету виділено 19 746 446 гривень, батьківську плату заплановано в сумі 1 360 000 гривень, з міського бюджету виділено 308 287 гривень. Але це не заважає міській раді видавати утримання садочків за своє досягнення, вводячи в оману жителів міста.

Гадаємо зрозуміло, що не маючи проблем із фінансуванням дитячих садочків, шкіл, лікарні, центру первинної допомоги, музичної школи, дитячо-юнацької спортивної школи «Таврія», центру дитячої та юнацької творчості і туризму, центру культури та дозвілля, соціальної сфери, не беручи участі у співфінансуванні районних програм допомоги бюджетним закладам міста, таких, як оздоровлення та відпочинку школярів, харчування учнів тощо. Скинувши на мешканців багатоквартирних будинків та керуючу компанію (порядність та надійність якої залишає бажати кращого) всі комунальні проблеми, керівництво міста, яскраво розрекламоване газетою Нова Таврія, зосередило зусилля переважно на іміджевих питаннях, залишивши злоденні проблеми «недбалому» районному керівництву.

Всі пам’ятають епопею, коли за ініціативи районного керівництва, підтриману народним депутатом України Ю.Яцик, мешканці району активно збирали підписи на підтримку цілісності територій Василівщини. Ситуація загострилася у зв’язку із прийнятим обласною радою звернення до вищого керівництва держави на підтримку Токмацького району, що автоматично означало розділення нашої території в ході адміністративної реформи. Реакції міської ради та її позиції ми не почули, звернення районних депутатів не підтримано. В газеті - лише штучно підігріта інформація про можливий поділ району, ані слова на підтримку, лише натяки на прорахунки керівництва, чим гірше - тим краще!? І ось, завдяки наполегливості народного депутата Юлії Яцик питання вирішено, яка реакція газети? Відповідь – очевидна, бо успішне вирішення суперечить інтересам тих, чиї інтереси вона обслуговує.

Інша ситуація, до болі схожа – районна влада, органи місцевого самоврядування, зокрема керівництво м.Дніпрорудного, благодійники, народний депутат Ю.Яцик роблять усе можливе щоб налагодити забезпечення госпіталю по протидії епідемії коронавірусу - Дніпрорудненської міської лікарні необхідними засобами індивідуального захисту, медичним обладнанням, дезинфікантами, одиноким літнім мешканцям зокрема і Василівки, соціальними працівниками Територіального центру районної ради розвезені більше 600 продуктових наборів від нардепа та держави – в газеті ні слова! Проте, в звичайній манері, на сторінках Нової Таврії не змусив себе чекати очікуваний та звичний піар міського голови.

Нажаль, в більшості випадків, все це питання етичного порядку. Хай мудрі василівці самі роблять висновки. Василівська районна рада завжди відкрита для діалогу.

P.s.: Стаття в газеті «ЩЕ РАЗ ПРО СТІНУ» від 30 квітня поточного року, де автор, користуючись наявним рівнем власної освіченості, на основі анонімних чуток та пліток, будує різноманітні теорії причин пошкодження у будинку культури та визначає рівень професіоналізму будівельників, розповідає про неіснуючий ремонт електропроводки та звукоізоляцію стін – які не проводилися. В минулому номері ставка робилася на важку металеву покрівлю, в цьому номері на «грандіозний» ремонт стін в глядацькій залі (якщо вважати фарбування та шпатлювання колишніх віконних пройомів та стін – масштабними ремонтними роботами, що прямо обвалили стіну будівлі – то припущення має право на існування).

Яке припущення буде завтра?

За цією логікою шалене вібрування в наслідок будівництва площі, коли цілий рік по ній ходила важка техніка, висипали та трамбували щебінь, зривали асфальт, кидали тротуарну плитку, а за будинком культури влаштували звалище будівельного сміття, залишків асфальту з усіх доріг міста – прямо вплинули на технічний стан ЦКД та адмінбудівлі районної ради.

Щодо вартості зазначених робіт, то на сторінках газети неодноразово публікувалися звіти голови районної ради про роботу, звіти фінансового відділу райдержадміністрації про виконання районного бюджету, в яких зазначалися відповідні витрати. Крім того, відповідна інформація є у вільному доступі на інтернет ресурсах ProZorro та E-data, на офіційному веб-сайті районної ради.

А кошти платників податків йдуть в правильному напрямку – не сумнівайтеся, ми не витрачаємо на адмінбудівлю, автомобілі та меблі щороку, як міська рада, у нас безліч інших проблем, нажаль, вони для депутатів районної ради та редакції газети не є спільними. Але час та люди - розсудять. Бажаємо всім василівцям здоров'я, терпіння та благополуччя. Все буде добре.

 

PS: 05 травня відповідна стаття направлена до редакції газети «Нова Таврія» для опублікування в якості коментарів до попередніх опублікованих статей газетою, але, нажаль, на сьогоднішній день дана стаття не опублікована.

 

Депутати районної ради:

 

Денис КАЛІНІН

Андрій ДАШКОВСЬКИЙ

Анатолій ПІДСТАВКА

 

четвер, 14 Травня 2020 14:12 | Переглядів: 711

закрыть

Розмір шрифту: [великий] [маленький]

Схема кольорів: [біла] [синя] [зелена] [чорна]

Зображення: [чорно білі] [кольорові]

[+ Застосувати]   [- Скинути налаштування]