Офіційний сайт Василівської районної ради

Пошук

Розділи

Календар

« Травень 2024 »
Пн   6 13 20 27
Вт   7 14 21 28
Ср 1 8 15 22 29
Чт 2 9 16 23 30
Пт 3 10 17 24 31
Сб 4 11 18 25  
Нд 5 12 19 26  

Електронні сервіси

Новини

З природою на "ВИ"!

Василівщина — невід'ємна складова частина нашого мальовничого Запорізького краю, яка славиться своїми чудовими ландшафтами, різноманіттям рослинного і тваринного світу і, звісно, місцями масового відпочинку, адже не секрет, що чимало туристів залюбки їдуть відпочити на Каховське водосховище, в тіні лісистих дерев заповідника "Лиса Гора".

Ліс завжди займав значне місце в житті людини та суспільства. А з розвитком промисловості і збільшенням шкідливого впливу різних виробничих факторів на довкілля його роль взагалі зросла. Дбати про нього, охороняти та примножувати покликані усі ми, а от професійно цим займаються працівники Державного підприємства "Василівське лісове господарство", до складу якого входить чотири лісництва: Василівське, Михайлівське, Оріхівське та Великобілозерське.

Територія лісгоспу 8268 га. Підприємство створене у 2010 році на базі Василівського лісництва з метою зменшення навантаження на інші лісгоспи (в області їх всього 7). Працівники підприємства здійснюють роботу з відтворення лісів, підвищення їхньої продуктивності, створення насаджень із технічно цінних порід, лісових розсадників, охороняють ліси від самовільного вирубування, пошкодження та знищення лісових культур, самовільного сінокосіння та інших лісопорушень.

Щороку працівники лісгоспу висаджують лісові культури приблизно на 210 га. Доглядаючи за лісом, за рік проводять вирубку сухостою обсягом до 1000 кубометрів. Заготовляють близько 2300 кг лісового насіння. Саджають 4 га ялинок. А ще вирощують зернові та олійні культури для подальшого продажу продукції і заробляння коштів на потреби господарства.

Усі ці завдання професійно вирішує колектив з 67 чоловік. А очолює "Василівське лісове господарство" Олександр КАРТАШОВ:

— На працівників лісу покладено велику відповідальність за збереження лісових масивів. І ми стараємося виконувати свою роботу якісно. Колектив хороший, дружний. Молодь рівняється на колег з досвідом і швидко вчиться. Але нам не вистачає спеціалістів саме з професійною освітою, наприклад, майстрів лісу, помічників лісничого, лісників. Також є проблеми з оформленням державних земельних актів на ділянки, які ми плануємо засаджувати деревами. Кожен такий акт виготовляється 2-3 роки (!). А для державного підприємства — це неймовірно довгий строк. Через це наші показники по забезпеченню лісистістю знижуються. Транспортний парк, інвентар вимагають оновлення… Та, незважаючи на існуючі труднощі (як і в будь-якій галузі), ми намагаємося тримати марку. І я щиро вдячний всьому колективу за сумлінний труд, за відповідальне ставлення до своїх обов'язків, за любов до природи і вміння її відтворювати. Напередодні професійного свята бажаю кожному здоров'я, як у багатовікового дуба і родинної благодаті та щастя — таких же безмежних, як сама матінка-природа.

НА ФОТО: Олександр Куліш, Юрій Солодов, Олександр Карташов, Микола Захаров, Валентин Рибальченко, Ксенія Роменська, Лілія Каулько; Дмитро Карпенко, Едуард Кравчук, Вадим Лапутін, Оксана Гоголенко, Микола Калашник, Сергій Прінь.

P.S. Василівське лісництво має досить багаторічну історію. Сам дендрологічний парк був закладений у 1973 році. Нині у колективі працює 17 чоловік, а обов'язки керівника виконує Едуард Кравчук. Роботи в лісництві вистачає завжди. Ось і зараз триває збір лісового насіння, підготовка грунту під осінню посадку, прополка тих культур, які вже висаджені. І у лісників — гаряча пора!

 

Світлана ЛОБАЧ

 

понеділок, 17 Вересня 2012 09:37 | Переглядів: 1036

закрыть

Розмір шрифту: [великий] [маленький]

Схема кольорів: [біла] [синя] [зелена] [чорна]

Зображення: [чорно білі] [кольорові]

[+ Застосувати]   [- Скинути налаштування]