Офіційний сайт Василівської районної ради

Пошук

Розділи

Календар

« Травень 2024 »
Пн   6 13 20 27
Вт   7 14 21 28
Ср 1 8 15 22 29
Чт 2 9 16 23 30
Пт 3 10 17 24 31
Сб 4 11 18 25  
Нд 5 12 19 26  

Електронні сервіси

Новини

У чарівному світі музики й мистецтва

Чарівні мелодії музичних інструментів, краса танцю, манливий спів, художні шедеври – у всі часи це заворожувало людей, притягувало усі відчуття та думки, розігрувало уяву... Кожен з нас завжди прагне мати хоч один з цих незвичайних талантів, розвинути свою духовність та стати великим художником чи музикантом, знаменитим співаком або танцюристом. І тим, хто цього прагне – вдається втілити мрію у життя!

А допомагають розвинути музичні, співочі, художні та хореографічні таланти у нашому районі викладачі Василівської дитячої музичної школи. Тут завжди раді тим, хто має бажання вчитися, здобувати знання, пов’язати своє життя з мистецтвом.

- Василівська дитяча музична школа розпочала свою діяльність з 1955 року, – розповідає директор Антоніна Горецька. – Спочатку був дуже популярний баян, акордеон, потім з часом додалися домра, фортепіано та інші музичні інструменти. Гітара йде як додатковий предмет. Наш навчальний заклад працює 6 днів на тиждень. Субота особливо завантажена, тож заняття відбуваються з 7.30 до 17.00.

Директорами школи протягом багатьох років були чоловіки, з 1999 – я перша жінка, яка очолила цей навчальний заклад. Пам’ятаю, як залюбки вчилася тут, а закінчивши школу, вирішила пов’язати своє життя з музикою, тож продовжила навчання у Запорізькому музичному училищі на фортепіанному відділенні, далі заочно закінчила Мелітопольський музичний педагогічний інститут. Спершу почала працювати викладачем по класу фортепіано, а потім завідувачем відділення. З 1990 року стала завучем. Вже будучи на посаді директора школи, ввела нове відділення – хореографічне. Згодом до нас приєдналося художнє. Музичне відділення трохи скоротилося, так як діти стали менш цікавитися такими предметами як домра, бандура, знизилася популярність і акордеону та баяну. Проте, ми намагаємося залучати учнів до цих музичних інструментів та усіляко зацікавити. В основному діти хочуть вивчати фортепіано, а також займатися хореографією та вокалом. Цьогорік зросла популярність скрипки. Діти охоче йдуть вивчати цей музичний інструмент. А от вивчення духових інструментів у школі проблематичне, адже приміщення, яке було відведене для даних занять, знаходиться в аварійному стані і не підлягає реставрації. Специфіка духових інструментів у тому, що вони надто голосні, тож якщо поряд проходить такий урок, решті дітей важко навчатися, це надто заважає.

- Скільки дітей вчаться у школі та скільки працюють вчителів?

- Всього у нас навчається 203 учня. Приїжджають навіть діти з Михайлівського району. Музику, хореографію, малювання та вокал викладають 20 вчителів, з яких 15 – основні, та 5 – сумісники. Колектив у нас хороший, дружній, намагаємося співпрацювати, допомагати один одному, для школи і дітей робимо усе можливе, адже у нас спільна мета – дати учням гарну базу знань, розвинути їх індивідуальність! До того ж, педагогічний колектив постійно омолоджується, молоді викладачі працюють на рівні з досвідченими, чогось навчаються у більш старшого покоління, щось своє нове приносять у навчальний процес. Всі наші вчителі мають відповідну освіту, також раді і тим викладачам, котрі продовжують навчатися. Ось на даному етапі маємо двох студентів: Анна Шевченко та Максим Тєрьохін.

- Чи часто діти залишають навчання тому що не сподобалося або важко?

- На сьогодні у нас менший відсів учнів, раніше була текучка: діти спробували місяць, а потім кидали навчання, бо важко. Нині ж всі стабільно вчаться, бо хочуть займатися музикою та мати відповідну освіту. Навіть коли піднялася вартість навчання на фортепіано (114 гривень, і це найбільша плата по області), думали, що половині дітей буде не під силу така ціна, але, на щастя, всі залишилися у школі.

- Антоніно Анатоліївно, розкажіть про відділення музичної школи.

- У школі є чотири основних напрямків – відділень, це: музичне, вокальне, хореографічне та художнє. Так на музичному викладають Ірина Давидкова, Вікторія Гапон, Світлана Бобкова, Людмила Дубровіна, Ірина Горова (27 років поспіль приїжджає на роботу з Запоріжжя), Тетяна Зінов’єва, Алевтина Сандул, Анна Шевченко, Жанна Рєзнік та інші.

Вокалу естрадному та академічному навчаються 12 учнів. У цьому їм допомагають вчителі Юлія Бабкова, а акомпанує концертмейстер Ольга Домбровська.

На хореографічному відділенні у нас навчаються 64 учня. На жаль, у школі всім 8 групам тісно займатися разом, тож у вівторок та четвер директор Василівській ЗОШ № 1 Василь Мартиненко дозволяє нам проводити заняття з хореографії у шкільному актовому залі, за що ми йому дуже вдячні. Ми теж стараємося допомогти нашим друзям, ніколи не відмовляємо взяти участь у тому чи іншому заході, незважаючи на те, що у нас навчаюча програма, а не самодіяльність. Хореографію викладають два вчителя: Наталія Лосєва та Максим Тєрьохін.

У школі учні опанують не тільки танці, а додатково вивчають певний музичний інструмент та історію хореографії. Костюми для виступів дітям шиють батьки. І це дуже кропітка робота, адже виступаючи на будь-якому конкурсі, завжди у оцінку враховується костюм, котрий повинен відповідати заданій епосі. Ось, нещодавно, наші діти виступали з поліською полькою. У хлопчиків були білі сорочки підперезані зверху штанів, що характерно для Полісся, а не для українського традиційного костюму.

У нас дуже хороше художнє відділення, яке знаходиться у першій школі. Його відвідують 40 дітей, а майстерність відмінно малювати їм викладають Олена Пилишенко та Марина Починок. Певний час тут планували зробити дитячий садок, але Василь Олексійович пішов нам на зустріч і залишив художнє відділення на місці. Проте, одного класу недостатньо, адже кімнату довелося розподілити шафами на дві: для занять молодшої та старшої груп. Дітям все рівно тісно займатися.

- Учні школи беруть участь у конкурсах?

- Так, наші діти постійно беруть участь у різноманітних обласних, всеукраїнських та міжнародних конкурсах і фестивалях. Наприклад, цьогорік на всеукраїнському фестивалі мистецтва та творчості «Музика кохання» танцювальний ансамбль «Каприс» зайняв третє місце, торік теж виборов бронзу у обласному фестивалі «Танцювальна мозаїка» та друге місце у всеукраїнському конкурсі народної творчості «Сузір’я талантів». Музиканти та вокалісти теж не відстають і гарно демонструють свої навички та знання на багатьох мистецьких фестивалях і конкурсах. Художнє відділення теж славиться своїми здобутками, учні частенько стають призерами конкурсів, їхні роботи друкуються у збірках малюнків, календарях та каталогах. Випробують свої таланти та знання й наші викладачі.

Успіхи школи вимірюються і тим, коли наші випускники продовжують навчання та здобувають творчі професії. Серед них: Софія Личак, Павло Шаховський, Катерина Сухіна, Тетяна Бабкіна та багато інших.

Щоб продемонструвати, чого учні навчилися за рік, ми влаштовуємо два звітних концерти: у школі та в ЦКД. Запрошуємо батьків, бабусь та дідусів і діти хваляться своїми набутими навичками й творчим прогресом. Директор центру культури і дозвілля Володимир Шаталінський завжди нам допомагає у проведенні даного заходу, тож ми щиро вдячні йому за співпрацю.

- Чи є проблеми?

- Проблеми, на жаль, маємо. В першу чергу, це стара й темна будівля, яка з часом все більше руйнується, по-друге, відсутність можливості розширитися, гостро не вистачає приміщень та класів для занять, по-третє, шкільний туалет знаходиться на вулиці... У районі п’ять музикальних шкіл, а серед них наша будівля знаходиться у найгіршому стані. Ремонт робимо власними силами разом з батьками учнів, і то косметичний, адже більш суттєвий вимагає чималих коштів. До того ж, хотілося, щоб всі наші відділення були під одним дахом, а по місту, на жаль, немає вільних споруд.

Туалет особливо незручний для дівчаток, адже у трико важко роздягатися, і взимку на вулиці холодно. Якщо робити його в приміщенні школи – постає питання де знайти місце, адже у нас немає жодної вільної кімнати. Є проблема і з відвідувачами районного відділу міліції, які ходять у шкільний туалет. Я писала листа начальнику Андрію Ільгову, і він відгукнувся на наше звернення, тож допоміг зменшити масовість відвідувачів, проте вони все одно є.

Окрема проблема – місцеві жителі, котрі мешкають у сусідніх будинках. Так як ми не маємо огорожі, на нашому подвір’ї люди вигулюють собак без намордників, чистять рибу на порозі бокового входу школи.

Окрім цього, відсутня у будівлі каналізація. Потребують заміни старі вікна і двері. Нам обіцяли зробити відмостку та встановити нові вікна, але поки що окрім замірів нічого не було зроблено.

Незважаючи на всі проблеми та незручності, дитяча музична школа багато років славно працює на благо талановитих дітей, урізноманітнює їхній духовний світ, розвиває таланти та здібності, випускає справжніх музикантів, співаків, художників та танцюристів. Їхні здобутки відомі далеко за межами нашого району. Педагогічний колектив школи докладає максимум своїх зусиль і знань для того, щоб наші діти отримали гідну музичну освіту і в подальшому мали змогу продовжити та розвивати свою творчу кар’єру.

У переддень свята – Міжнародного дня музики (1 жовтня), вітаємо творчі колективи музичних шкіл району, юних музикантів, всіх людей, котрі пов’язують своє життя з музикою. Бажаємо вам нових творчих здобутків, натхнення та віри у краще майбутнє!

 

Анна ШАПОВАЛОВА

 

понеділок, 01 Жовтня 2012 15:10 | Переглядів: 1000

закрыть

Розмір шрифту: [великий] [маленький]

Схема кольорів: [біла] [синя] [зелена] [чорна]

Зображення: [чорно білі] [кольорові]

[+ Застосувати]   [- Скинути налаштування]