Офіційний сайт Василівської районної ради

Пошук

Розділи

Календар

« Травень 2024 »
Пн   6 13 20 27
Вт   7 14 21 28
Ср 1 8 15 22 29
Чт 2 9 16 23 30
Пт 3 10 17 24 31
Сб 4 11 18 25  
Нд 5 12 19 26  

Електронні сервіси

Новини

Хто не пам’ятає минулого, той не має майбутнього

Минула війна була справді Великою, бо несла з собою мільйони смертей. Вона була воістину Вітчизняною, бо за спиною солдата були рідні села і міста, дорогі матері й сестри, діти, батьки… Тільки на терені нашого району війна залишила багато могил, масових поховань. Над ними усіма височать обеліски, величні меморіали та пам’ятні знаки.

Особливо гіркою була доля військовополонених. У канцтаборах їх катували, мордували, морили голодом, холодом, виснажливою працею. Хворих нерідко фашисти розстрілювали на місці або кололи багнетами…

Німі свідки цих трагічних подій 1941-1943 років – стражденна земля і глибокі яри, де знайшли останній притулок десятки тисяч бійців і командирів Червоної Армії.

Вічна пам'ять… Так, ми в неоплатному боргу перед тими, хто віддав життя за нас, за наш мирний день, за щастя прийдешніх поколінь.

Наближається чергова 69 – річниця визволення району від німецько – фашистських загарбників. На честь визволення міста на міській площі відбудеться мітинг народної пошани тим, хто в суворий військовий час боровся з фашистами в глибокому тилу ворога, не жаліючи крові і самого життя, тих, хто вижив у цьому пеклі на ім’я – Війна.

Однією з основних форм увічнення Перемоги та подвигу народу – переможця є упорядкування, збереження меморіальних комплексів присвячених Великій Вітчизняній війні.

На території Василівського району знаходиться 49 братських могил.

На сьогодні велика кількість пам’ятників та пам’ятних знаків періоду Великої Вітчизняної війни потребують відновлення.

У цьму році проведено капітальний ремонт братських могил на території Балківської, Малобілозерської, Широківської сільських рад та Степногірської селищної ради.

Наприкінці квітня у Запорізькій області пройшов огляд – конкурс на краще упорядкування меморіалів, пам’ятників, братських могил та інших поховань загиблих захисників у роки Великої Вітчизняної війни. Робоча група, оглянувши усі представлені на огляд пам’ятники, визначила переможців. Приємно, що серед них і два наших меморіали.

Так, перемогу серед сільських пам’ятників загиблим воїнам то головний приз виправдано отримала Балківська сільська рада., а третє місце серед міських – Василівська міська рада.

Сьогодні, торкаючись подій тих далеких років, ми глибше розуміємо велике значення перемоги над фашизмом для долі людства, схиляємо голови перед світлою пам’яттю тих, хто віддав своє життя в боротьбі за її досягнення.

Для нинішніх поколінь історія німецького фашизму – далеке минуле. Однак пережита людством тяжка кривава трагедія, в яку його втягнув фашизм, привертає і ще довго буде привертати пильну увагу людей, які прагнуть здобути уроки із гіркого та трагічного минулого. Адже народ, який не пам’ятає свого минулого, приречений знову його пережити. А тому усвідомити минуле повинні все нові і нові покоління для того, щоб зробити необхідні висновки із недавньої нашої історії.

Сувора і страшна правда про Велику Вітчизняну війну потрібна всім нам. Вона завжди буде живою і діючою, і донесе через багато десятиліть доблесний героїзм, моральну і фізичну стійкість радянських людей.

 

Ібрагімова Маріанна Геннадіївна
завідувач сектору з охорони культурної спадщини
КЗ «Василівський Центр культури і дозвілля» ВРР

 

середа, 24 Жовтня 2012 18:30 | Переглядів: 971

закрыть

Розмір шрифту: [великий] [маленький]

Схема кольорів: [біла] [синя] [зелена] [чорна]

Зображення: [чорно білі] [кольорові]

[+ Застосувати]   [- Скинути налаштування]