Офіційний сайт Василівської районної ради

Пошук

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Електронні сервіси

Новини

Вклонилися і мертвим, і живим...

Дорогою ціною заплатив український народ за участь у найстрашнішій за всю світову історію Другій світовій війні. Не зникне в пам’яті людській, не піде в забуття великий подвиг і велика трагедія нашого народу – його битва, його перемога над ворогом. Можна по-різному ставитися до цієї війни, по-різному її називати, але хіба можна забути тих, хто поліг у боях, хто віддав своє життя для щастя інших.

А скільки ж таких, чиї тіла так і не знайшли спокій у скромних могилах. Які так і залишилися лежати десь під товщою землі, як невідомі загиблі воїни. Щоб віддати гідну данину пам’яті нашим воїнам-визволителям, члени трьох пошукових груп «Вертикаль» командир Володимир Сапальов, «Рубіж» командир Олександр Маковій та «Вітязь» командир Ігор Череватенко, впродовж двох років вели пошукові роботи на території Михайлівки та Малої Білозерки.

Завдяки стараннями пошуковців десятки останків радянських воїнів перепоховані у братські могили, а рідні, нарешті, змогли дізнатися, де лежать їхні батьки, діди, прадіди. Куди можна приїхати, щоб вклонитися їхньому подвигу.

Сьогодні на території Михайлівської об'єднаної територіальної громади відбулося урочисте перепоховання останків ще 96 бійців Червоної Армії. З 20 вересня по 30 жовтня 1941 року на полях Малої Білозерки та Тимошовки йшли жорстокі бої і супроводжувалися багаторазовими контактами с обох сторін. На цій дільниці у ворогів були великі утрати більше 1500 осіб, про утрати Червоної Армії точної цифри не встановлено, але вони були великі. Лише у трьох червоноармійців збереглися ідентифіковані знаки це Калин Олександр Семенович, 1922 року народження, уродженець м. Пенза; Гаргопа Іван Петрович, 1919 року народження, уродженець Луганської області, с. Білокуракино; молодший сержант Левунець Василь Андрійович, 1912 року народження, уродженець Хмельницької області, Славуцький район, с. Іванівка.

Біля братської могили загиблим воїнам зібралися учні, дорослі жителі села Тимошівка, почесний караул.

В церемонії перепоховання взяла участь голова Василівської районної ради Олена Здор, народна депутатка України Юлія Яцик, голова Василівської райдержадміністрації Андрій Холоша, голова Михайлівської ОТГ Володимир Рикун, депутати обласної ради Наталія Кругляк, Олександр Білий, Віктор Дудка, Ірина Руденко та духовенство.

Кожен з виступаючих високо оцінив роботу пошуковців і висловив думку про те, що пам'ять про загиблих і тих, хто пережив війну, не підвладна часу. Синівський обов'язок кожного – зберігати і передавати цю пам'ять із покоління в покоління.

У хвилині мовчання схилилися голови присутніх. Урочистий військовий залп пронизав весняну тишу. Перш ніж останки передали землі, священики відслужили панахиду. Слова молитви за упокій душ загиблих бійців провели їх в останню путь.

Вічна слава героям і вічний їм спокій…



п'ятниця, 07 Травня 2021 13:04 | Переглядів: 182

закрыть

Розмір шрифту: [великий] [маленький]

Схема кольорів: [біла] [синя] [зелена] [чорна]

Зображення: [чорно білі] [кольорові]

[+ Застосувати]   [- Скинути налаштування]