Офіційний сайт Василівської районної ради

Пошук

Розділи

Календар

« Травень 2024 »
Пн   6 13 20 27
Вт   7 14 21 28
Ср 1 8 15 22 29
Чт 2 9 16 23 30
Пт 3 10 17 24 31
Сб 4 11 18 25  
Нд 5 12 19 26  

Електронні сервіси

Новини

Роботодавець зобов’язаний забезпечити засобами індивідуального захисту

Для забезпечення безпеки та захисту здоров’я працівників роботодавець зобов’язаний забезпечити за свій рахунок придбання, комплектування, видачу та утримання (забезпечення працездатності та належного гігієнічного стану) засобів індивідуального захисту (далі - ЗІЗ) з урахуванням вимог пункту 4 розділу І Мінімальних вимог безпеки і охорони здоров’я при використанні працівниками засобів індивідуального захисту на робочому місці, затверджених наказом Міністерства соціальної політики України Зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 27 грудня 2018 р. за № 1494/32946 (далі – Мінімальні вимоги).

Забезпечення ЗІЗ здійсняються згідно з Нормами безплатної видачі спеціального одягу, спеціального взуття та інших ЗІЗ передбачених законодавством та Мінімальними вимогами.

Придбання ЗІЗ слід здійснювати у суб’єктів господарювання, які виробляють та/або реалізують продукцію відповідно до чинного законодавства, за умови, що ЗІЗ, які закуповуються, відповідають вимогам безпеки та охорони здоров’я, мають позитивний висновок органів з оцінки відповідності, сертифікат відповідності чи декларацію відповідності та відповідають вимогам Технічного регламенту засобів індивідуального захисту.

Роботодавець забезпечує приймання і перевірку ЗІЗ, що надходять на підприємство, на їх відповідність вимогам нормативних документів та результатам оцінки, проведеної відповідно допункту 6 розділу ІІ цих Мінімальних вимог, для чого створюється комісія з представників адміністрації, профспілкової організації підприємства (уповноваженої найманими працівниками особи з питань охорони праці, якщо профспілка на підприємстві не створювалась).

Видача працівникам і повернення ними ЗІЗ має обліковуватися в особистій картці обліку спеціального одягу, спеціального взуття та інших ЗІЗ, форма якої наведена у додатку 1 до Мінімальних вимог.

Строки використання ЗІЗ за календарними днями обчислюються з дня їх фактичної видачі за Нормами безоплатної видачі ЗІЗ та не мають перевищувати їх строків придатності.

Роботодавець зобов’язаний забезпечити відповідно до інструкції з експлуатації періодичне випробовування та перевірку придатності ЗІЗ, а також своєчасну заміну їх компонентів, вузлів або інших частин, якщо їх захисні властивості погіршились або якщо вони певний час не використовувались. Після перевірки на ЗІЗ слід поставити відмітку (клеймо, штамп) про термін наступного випробування.

Забезпечення засобами індивідуального захисту роботодавцями здійснюється не тільки для захисту від забруднення працівників, а також для захисту від одного або більше ризиків, які могли б становити загрозу безпеці та здоров’ю на роботі.

З питань ЗІЗ та інших питань з охорони праці звертайтеся за безкоштовною допомогою в сервісний пункт з надання консультативних послуг з питань профілактики нещасних випадків, охорони праці та соціального страхування Василівського відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Запорізькій області за адресою: вул. Театральна, 10, м. Василівка, Запорізька область, 71600; тел.: (06175)72071.

 

Василівське відділення управління
виконавчої дирекції Фонду соціального
страхування України у Запорізькій області



понеділок, 13 Грудня 2021 15:45 | Переглядів: 71

закрыть

Розмір шрифту: [великий] [маленький]

Схема кольорів: [біла] [синя] [зелена] [чорна]

Зображення: [чорно білі] [кольорові]

[+ Застосувати]   [- Скинути налаштування]