Офіційний сайт Василівської районної ради

Пошук

Розділи

Календар

« Травень 2024 »
Пн   6 13 20 27
Вт   7 14 21 28
Ср 1 8 15 22 29
Чт 2 9 16 23 30
Пт 3 10 17 24 31
Сб 4 11 18 25  
Нд 5 12 19 26  

Електронні сервіси

Новини

Незадовільні фізичні дані або стан здоров’я потерпілого як причина нещасних випадків

До психофізіологічних причин настання нещасних випадків на виробництві також відносяться незадовільні фізичні дані або стан здоров’я потерпілого, зокрема, фізичні і нервово-психічні перевантаження.

Кваліфікація такого виду нещасних випадків часто є суто суб’єктивною думкою членів комісії або роботодавця. Так, досить поширеною є помилка роботодавця, коли у повідомленні про смертельний нещасний випадок одразу після настання нещасного випадку, ще до проведення розслідування, і до проведення судово-медичного дослідження трупа, у графі «характер травм» зазначається – «природна смерть», «біологічна смерть», «клінічна смерть», «смерть», «смертельна», «раптова смерть», «серцевий напад», а у стислому описі обставин зазначається – «22-погіршення стану здоров’я», «серцевий напад», «природна смерть (ймовірно миттєвий напад)», «імовірна причина – погіршення стану здоров’я». Такі повідомлення свідчать про те, що роботодавець для себе вже зробив якісь висновки, але вони є зовсім передчасними. Не можна зробити висновок про те, що смерть носить виключно природний характер та виникла внаслідок серцевого нападу, якщо немає висновків судово-медичної експертизи. Не можна визначити причину смерті або раптового погіршення стану здоров’я ще до розслідування усіх обставин нещасного випадку. У світі того, що значення стресу на робочому місці набуває важливого значення, слід враховувати, що смерть, раптове погіршення стану здоров’я працівника ймовірно може настати саме внаслідок стресогенних факторів, встановлення яких є обов’язком комісії з розслідування.

Наявність такої причини як «незадовільний фізичні дані або стан здоров’я» може бути розцінено як неякісний медичний огляд, взагалі його непроведення або порушення роботодавцем чи працівником рекомендацій лікарів. Постає цілком логічне запитання. Якщо у працівника незадовільні фізичні дані або стан здоров’я, чи можна було його допускати до виконання тієї чи іншої роботи? У цьому питання на перше місце виходить якість медичних оглядів та відповідальність роботодавця. В цьому аспекті слід визнати, що правильно було би потрібно проводити психофізіологічну експертизу для усіх категорій працівників, а не лише для тих, хто виконує роботи підвищеної небезпеки. Однак, на сьогодні діючим законодавством такого обов’язку не закріплено.

 

 

Енергодарське відділення управління виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України у Запорізькій області
(06139) 4-20-12



вівторок, 14 Грудня 2021 09:27 | Переглядів: 68

закрыть

Розмір шрифту: [великий] [маленький]

Схема кольорів: [біла] [синя] [зелена] [чорна]

Зображення: [чорно білі] [кольорові]

[+ Застосувати]   [- Скинути налаштування]