Офіційний сайт Василівської районної ради

Пошук

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Електронні сервіси

Новини

Голова районної ради Олена ЗДОР: «Лише на основі довіри і відповідальності перед людьми вирішимо найважливіші питання»

До районної ради восьмого скликання обрано 42 депутати, які представляють 8 політичних партій:

ПП «Опозиційна платформа «За життя» — 11 депутатів; ПП «Слуга народу» — 8 депутатів; ПП «За майбутнє» — 6 депутатів; ПП «Опозиційний блок» — 4 депутати; ПП «Наш край» — 4 депутати; ПП «Європейська Солідарність» — 3 депутати; ПП «ВО «Батьківщина» – 3 депутати; ПП «Порядок» — 3 депутати.

Створено вісім депутатських фракцій та дві міжфракційні депутатські групи «Рівні можливості» і «Жінки за мир».

За рік своєї роботи ми підготували і провели 10 засідань сесій та 34 засідання постійних комісій.

Загалом рада прийняла 107 рішень, з них: з питань бюджету – 37, із земельних питань — 10, з питань комунальної власності — 14, з гуманітарних питань — 8, з питань реорганізації районних рад — 10, з організаційно-правових питань — 28.

Залучення до підготовки порядку денного пленарних засідань ради депутатів, фахівців та спеціалістів дає змогу розробити і прийняти виважені рішення, враховуючи думки і пропозиції депутатів, висновки комісій.

На пленарні засідання ради запрошуємо керівників районних служб, начальників відділів та управлінь РДА, голів громад (на фото), представників правоохоронних органів, прокуратури та ЗМІ. Це також сприяє відкритості та прозорості дій районної ради.

Забезпечена робота шести постійних комісій: з питань регламенту, депутатської діяльності та етики; законності та боротьби із злочинністю; спільної власності та регуляторної політики; з гуманітарних питань та соціального захисту населення; із земельних питань, екології та АПР; з питань бюджету, фінансів та соціально-економічного розвитку.

Продовжуємо практику попереднього розгляду комісіями всіх сесійних питань в рамках депутатського дня.

Рішенням районної ради створили президію, до якої увійшли 16 депутатів. На її засіданнях розглядаємо питання порядку денного сесій, погоджуємо додаткові питання.

Над вирішенням всіх нагальних проблем працюємо у повній взаємодії з депутатським корпусом, районною виконавчою владою, головами громад. Постійно відвідуємо території і прагнемо знайти спільне рішення — аби лише воно було на благо всіх мешканців.

На долю нашого скликання випала місія провести всю роботу згідно з постановою Верховної Ради України «Про утворення та ліквідацію районів» та процес створення нових районів. І впродовж року ми виконали значний обсяг: рада організувала і провела процедуру припинення Кам'янсько-Дніпровської, Великобілозерської та Михайлівської районних рад (ліквідованих районів) шляхом приєднання до Василівської районної ради. При цьому ми затвердили на сесії рішення про початок процедури реорганізації та склад комісій з реорганізації, провели інвентаризацію активів та зобов’язань районних рад, затвердили акти приймання-передачі основних засобів, активів і зобов’язань, майна та майнових прав; провели закриття рахунків районних рад у органах державного казначейства та банках; забезпечили подання фінансової звітності за 2020 рік і проходження перевірок райрад з питань дотримання законодавства, провели інвентаризацію документів, що підлягають постійному зберіганню, та з кадрових питань (особового складу) районних рад і передали їх на архівне зберігання до архівних установ. У районному бюджеті передбачили виплати всіх компенсаційних і обов’язкових виплат.

Працівникам реорганізованих районних рад ліквідованих районів передбачено кошти:

• Великобілозерській районній раді – 416 014 грн., сплачено згідно з рішенням суду - 731 589 грн., залишаються в стадії виконання вимоги на суму майже 400 000 грн.;

• Кам'янсько - Дніпровській районній раді передбачено 873 145 грн., сплачено 1 503 420 грн.;

Михайлівській райраді передбачено 173852 грн., сплачено.

Штрафи та судові збори склали 80 268 грн. Загальна сума витрат для погашення зарплати з районного бюджету з урахуванням штрафів становить 2 315 277 грн.

І на 1 липня провели державну реєстрацію припинення цих трьох районних рад.

Поряд з цим, активно сприяємо громадянам у доступності до послуг з одержання архівної інформації по документах ліквідованих підприємств, установ і організацій, що діяли на території місцевих громад.

У зв’язку з ліквідацією рад прийняті на зберігання 390 справ. Великобілозерська районна рада достроково припинила повноваження голови районної ради з 23 вересня 2020 р. і у зв’язку з цим прийняття - передача на зберігання документів не проводилося.

Документи Михайлівської райради за 2019-2020 роки і документи Кам’янсько-Дніпровської райради за 2021 рік упорядковано та затверджено Державним архівом області.

Робота над упорядкуванням документів Великобілозерської районної ради триває.

Також документи районної ради за 2018-2020 роки упорядковано та затверджено Державним архівом області.

Нині ми передаємо документи для централізованого зберігання трудового архіву до Василівської, Дніпрорудненської та Степногірської рад, а це: 44 фонди у кількості 3175 справ.

Управління об’єктами власності

У зв’язку з реорганізацією, комунальні заклади та установи бюджетної сфери передані з власності району до громад. А це 82 заклади та установи освіти, культури, охорони здоров’я, фізичної культури, спорту та соціального захисту населення. А також 18 об’єктів нерухомого майна. Передача об’єктів закінчена, підписані акти приймання-передачі, разом з якими громадам передані технічна документація, картки бухгалтерського обліку, свідоцтва на право власності на нерухоме майно та земельні ділянки (при наявності), трудові книжки керівників та контракти.

Розглянуто та прийнято 12 рішень з питань управління спільною власністю громад.

Одним із напрямків роботи районної ради є збереження та підвищення ефективності використання майна. На сьогодні в управлінні районної ради є 2 самостійних госпрозрахункових підприємства: РКП «Василівське бюро технічної інвентаризації» та КП «Профдезінфекція» ВРР ЗО.

Депутатські звернення

Найважливішим завданням виконавчого апарату є створення умов для ефективного зворотного взаємозв'язку між депутатами.

За звітний період до районної ради надійшло 7 депутатських звернень. Їх попередньо розглянуто на засіданнях постійних комісій та винесено на сесії. Зокрема, звернення депутатів до Президента, Голови Верховної Ради, Прем’єр-Міністра щодо ситуації із підвищенням тарифів на комунальні послуги;

• звернення до Верховної Ради та Кабміну щодо соціально-економічного захисту громадян України під час проходження опалювального сезону 2021-2022 рр. та справедливу тарифікацію опалення і постачання гарячої води;

• звернення до Президента, Верховної Ради України та Кабміну щодо вжиття термінових заходів з поліпшення соціального стану людей пенсійного віку;

• звернення до Верховної Ради України щодо ратифікації Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами.

Окремо розглядали звернення щодо негайного створення у Верхов­ній Раді України тимчасової слідчої комісії з обов’язковим широким представленням усіх фракцій, в першу чергу, опозиційних, з питань розслідування оприлюднених у ЗМІ фактів можливих протиправних дій посадових осіб, що могли призвести до уникнення кримінальної відповідальності членами «приватної військової компанії Вагнера» та нанесення шкоди національним інтересам України»; щодо забезпечення належного проведення вакцинації населення з метою зменшення захворюваності на COVID-19; щодо недопущення підвищення тарифів для населення. За результатами розгляду питань на профільних засіданнях комісій надано роз'яснення та поінформовано заявника.

Як голова районної ради провожу прийом громадян, згідно з графіком. Крім цього, прийом громадян при необхідності здійснювався щоденно, за винятком вихідних.

Доступ до публічної інформації

Відповідно до Закону України «Про доступ до публічної інформації» та всебічного висвітлення діяльності районної ради VIIІ скликання, ми оновили Інтерфейс офіційного сайту районної ради. У визначені терміни на офіційному веб - сайті розміщуємо повідомлення про скликання пленарних засідань сесій, проєкти рішень, графіки проведення засідань постійних профільних комісій, результати поіменного голосування, а також прийняті рішення фактично.

Щодня висвітлюємо події, які відбуваються в громадах та в країні. У мережі Фейсбук створили офіційну сторінку «Життя Василівського району». Для більш оперативнішого спілкування створено депутатську групу у «Viber».

На офіційному веб-сайті районної ради до уваги депутатів доводимо зміни до законодавства, розміщаємо інформаційні матеріали та роз’яснення Національного агентства з питань запобігання корупції, Головного управління державної фіскальної служби, управління Пенсійного фонду...

Соціально-економічний розвиток

У пріоритеті роботи ради — питання економічного, соціального та культурного розвитку об’єднаного району.

Районний бюджет в поточному році складався з доходів у сумі 23600 грн. та з коштів вільних залишків бюджету 2020 року. За рахунок уточнення залишків бюджетних асигнувань на сесіях ради було додатково, крім сум, затверджених районним бюджетом на 2021 рік, передбачено фінансування для наступних програм:

— програма підвищення якості та ефективності виконання представницьких та управлінських функцій місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування — 1 197 100 грн.;

— програма соціально-економічного та культурного розвитку району (міжбюджетні трансферти складають 5 248 258 грн.), це: нове будівництво амбулаторії монопрактики у Кам’янському (314 800 грн.); нове будівництво амбулаторії групової практики у Приморському (408 300 грн.); капітальний ремонт по усуненню аварійного стану будівлі Василівського ЦКД — 2 000 000 грн.; реконструкція футбольного поля ФОК «Таврія» — 1229 400 грн.

З метою фінансування заходів, спрямованих на боротьбу з СOVID-19, органам місцевого самоврядування за рахунок вільних залишків районного бюджету шляхом надання іншої субвенції виділено кошти, а саме:

• Михайлівській селищній раді — 100 000 грн. КНП «Михайлівська багатопрофільна лікарня» — на засоби індивідуального захисту медпрацівникам, медикаментів;

• 100 000 грн. для КНП «Кам’янсько-Дніпровська міська лікарня» — на медикаменти та медичне обладнання;

• 100 000 грн. для КНП «Дніпрорудненський ЦПМСД» — на медичне обладнання;

• 200 000 грн. для КНП «Дніпрорудненська міська лікарня» — на медикаменти та медичне обладнання;

• 100 000 грн. для КНП «Енергодарська спеціалізована медико-санітарна частина» — на кисневі концентратори;

• Великобілозерській сільраді — 100 000 грн. для КНП «Центральна лікарня» — на медикаменти та медичне обладнання;

• Василівській БЛІЛ — 100 000 грн. для КНП на засоби індивідуального захисту медпрацівникам, медикаментів.

І не лише на медицину ми виділяли кошти громадам, а й на інші сфери. Так, шляхом надання субвенції з райбюджету Дніпрорудненській міській раді на співфінансування проведення асенізаційних робіт та очищення поверхонь довільної форми гідродинамічними установками високого тиску внутрішні поверхні обладнання – на головній каналізаційній насосній станції відправили 179746 грн.

За рахунок вільних залишків нашого бюджету профінансовано:

— програму нарощування місцевого матеріального резерву для запобігання і ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій для проведення невідкладних робіт, пов’язаних з ліквідацією наслідків надзвичайних ситуацій — 176 000 грн, на придбання пально-мастильних матеріалів для проведення аварійно-рятувальних робіт та ін.;

— програму профілактики правопорушень та забезпечення громадської безпеки у районі, розвитку матеріально-технічної бази управління поліції для придбання нагрудних відеореєстраторів та комплектуючих до них та канцелярських товарів — 50 000 грн.;

— програму розвитку архівної справи у районі для придбання та встановлення вікон в архівних приміщеннях РДА для створення належних умов зберігання і використання документів Національного архівного фонду України —14 000 грн.

Працюють у нас й інші програми. Зокрема:

— програма пільг на оплату послуг зв’язку окремих категорій громадян — затверджено на рік 123 234 грн.;

— районна програма «Компенсація фізичним особам, які надають соціальні послуги на 2021 рік» — затверджено 928 370 грн.

Скажу відверто: очікування законодавчих змін стосовно діяльності районних рад негативно впливає на можливість реалізації районною радою повноважень, визначених законодавством, зокрема, фінансування районних програм та вирішення інших проблемних питань життєдіяльності району.

У районі продовжує діяти обласна Програма «Сільське подвір’я». По ній у складі спецфонду райбюджету фактично профінансовано за 10 місяців видатки у сумі 74 000 грн. для надання кредитів індивідуальним сільським забудовникам. За рік Фондом укладено з мешканцями району 7 кредитних договорів, із них:

– 2 — на придбання житла з добудовою або реконструкцією;

– 5 — на будівництво житла.

Районний бюджет

За 9 місяців року до загального фонду бюджету надійшло власних надходжень, податків та зборів в сумі 92,156 тис. грн. Перевиконання плану по власних надходженнях — 75,506 тис.грн.

Протягом звітного періоду до районного бюджету надійшли інші субвенції з місцевого бюджету в сумі 517,257 тис. грн., при уточненому плані на 9 місяців - 667,058 тис. грн., (77,5 % виконання плану).

Видаткова частина спецфонду виконана в обсязі 4296,3 тис.грн. при уточненому плані на рік 4332,5 тис.грн., що становить 99,2 %.

Ініціатива голови районної ради

Децентралізація влади і ресурсів дають поштовх до розвитку місцевого самоврядування. З метою найефективнішого використання потенціалу органів місцевого самоврядування для соціального, економічного та культурного розвитку громад, районна рада організовує свою діяльність на принципах законності, колегіальності, гласності, а головне — відкритості. Одним з дієвих інструментів стала співпраця з Агенцією розвитку обласної ради щодо розробки Стратегії розвитку району на період до 2027 року.

Це дасть можливість побачити громади району у довгостроковій перспективі. Зрозуміти, як вони себе ідентифікують в масштабі укрупненого району, чи є у них потенціал налагодити міжмуніципальне співробітництво для вирішення проблем разом. А також, як в умовах ресурсних обмежень збалансувати різні виміри.

Гарним прикладом згуртованості стала розробка та затвердження офіційної символіки об’єднаного району, проведення першої спартакіади для органів місцевого самоврядування об'єднаного району, створення робочої групи з вивчення питань утилізації чи переробки ТПВ на території району, обмін кращими практиками громад.

І я як голова районної ради прагну, щоб рада якомога ефективніше виконувала покладені на неї обов’язки, послідовно діяла у межах законодавства, із врахуванням інтересів громад.

Я представляю інтереси районних рад області у Правлінні Асоціації обласних та районних рад. Брала участь у засіданнях та зборах Асоціації, ініціювала та відстоювала інтереси органів місцевого самоврядування субрегіонального рівня. Є членом координаційно-дорадчої ради з питань місцевого самоврядування та регіонального розвитку при голові обласної ради.

Окрім того, наш район має дуже потужне представництво депутатів обласної ради — Н. Кругляк, О. Каліман, М. Пастушенко, С. Джуган, О. Білий, В. Дудка, В. Тарасов, І. Руденко, а також народного депутата України Ю. Яцик.

Підбиваючи підсумки роботи районної ради, дякую всім депутатам, керівництву РДА, головам громад за особистий внесок у розвиток місцевого самоврядування, за вашу небайдужість і готовність працювати на благо всіх мешканців району. Тільки об’єднавши зусилля, на основі взаємної довіри і відповідальності перед людьми, за підтримки громад та кожного окремого виборця району, спільно забезпечимо вирішення найважливіших питань життєдіяльності району.

Наближається 2022 рік. 22 грудня прийняли районний бюджет. Попереду багато роботи. І я впевнена, що разом із депутатським корпусом районної ради, РДА та територіальними громадами зможемо реалізувати будь-які проєкти, спрямовані на добробут та розвиток Василівського району.



п'ятниця, 24 Грудня 2021 15:07 | Переглядів: 123

закрыть

Розмір шрифту: [великий] [маленький]

Схема кольорів: [біла] [синя] [зелена] [чорна]

Зображення: [чорно білі] [кольорові]

[+ Застосувати]   [- Скинути налаштування]