Офіційний сайт Василівської районної ради

Пошук

Розділи

Календар

« Травень 2024 »
Пн   6 13 20 27
Вт   7 14 21 28
Ср 1 8 15 22 29
Чт 2 9 16 23 30
Пт 3 10 17 24 31
Сб 4 11 18 25  
Нд 5 12 19 26  

Електронні сервіси

Новини

Система цивільного захисту регіону підтвердила свою дієздатність та професійність

В обласній державній адміністрації підбито підсумки проведення командно-штабних навчань з перевірки спільних дій у разі загрози та виникнення НС техногенного та природного характеру. Захід відбувся за участю першого заступника голови ОДА Віктора Ємельяненка та заступника голови робочої групи МНС України - заступника директора Департаменту цивільного захисту МНС України Олександра Лещенка.

Протягом трьох днів запорізька команда відпрацювала шість планових та одне позапланове завдання. Серед планових – перекидання греблі ДніпроГЕСу, ліквідація наслідків підтоплення; відновлення транспортного сполучення, перерваного через несприятливі погодні умови, рятування людей із заметів; відпрацювання ситуації з відривом криги з рибалками; переведення органів управління та сил цивільного захисту територіальної підсистеми ЄС ЦЗ області з режиму функціонування в мирний час у режим функціонування в особливий період; ліквідація наслідків надзвичайної ситуації на ПАТ «Запорізький оліяжиркомбінат». Позапланове завдання відпрацьовувалося на території Пологівського району і полягало в ліквідації наслідків падіння моторного літака на розподільчу станцію.

З підсумками навчань присутніх ознайомив заступник директора Департаменту цивільного захисту МНС України Олександр Лещенко.

- У ході навчань ми були приємно здивовані рівнем організаційної готовності та матеріально-технічного забезпечення ваших підрозділів МНС. Загалом, існуюча система цивільного захисту регіону довела свою дієздатність та можливість виконувати поставлені завдання. Попередньо ми позитивно оцінюємо роботу запорізької команди, - повідомив заступник голови робочої групи МНС України О. Лещенко.

Найкраще були виконані завдання, які відпрацьовувались у другий день навчань, - відновлення транспортного сполучення через замети та рятування рибалок з криги, яке проводилося на території Василівського району, в акваторії Каховського водосховища.

З настанням зимових холодів все більше людей піддаються спокусі перевірити на міцність кригу на найближчій водоймі. Проте, багато хто забуває, що необдумана та необережна поведінка загрожує життю і здоров'ю.

Найбільш небезпечним місцем, де періодично трапляються нещасні випадки з людьми, є Каховське водосховище. Внаслідок того, що Каховське водосховище є місцем масової зимівлі риб, у період похолодання на ньому одночасно перебуває понад тисячі рибалок. Варто згадати надзвичайну ситуацію, що виникла на водосховищі 27 лютого 2004 року, коли в районі с. Скельки відірвалась крига, на якій знаходились 13 рибалок. Їх пошуки тривали декілька місяців, але жодного з них знайти та врятувати не вдалось.

Саме тому це місце обрали рятувальники для відпрацювання дій щодо порятунку людей на другому етапі командно-штабних навчань, тема яких – дії підрозділів МНС в умовах виникнення надзвичайної ситуації зимового періоду.

Під час проведення навчань рятувальники ставили за мету ще раз перевірити готовність підрозділів МНС та техніки до дій за призначенням, а саме - порятунку людей в зимовий період.

Згідно тактичного задуму, внаслідок погіршення погодних умов та посилення східного вітру до 18 м/с в акваторії Каховського водосховища почали траплятися випадки відриву прибережних крижин. О 14.00 до служби порятунку «101» надійшло повідомлення про надзвичайну подію, яка виникла в акваторії Каховського водосховища. В районі островів Кучугури, на відстані близько 500 м від берега на кризі, що відірвалась від берега, дрейфують 50 рибалок.

Для порятунку людей від Головного територіального управління МНС України у Запорізькій області залучили два багатоцільових катери на повітряній подушці «Марс-700», які легко долають складні ділянки водної акваторії, льодову поверхню під час льодоставу та льодоходу. Крім цього, для визволення людей зі «крижаної пастки» задіяні два аварійно-рятувальні катери «UMS-600» типу «річка-море», призначені для пошуково-рятувальних робіт на воді. Для транспортування врятованих на берег, рятувальники застосовують два плаваючі транспортери ПТС-2. За допомогою цього плавзасобу здійснюється доставка техніки, вантажів, евакуація постраждалих через різноманітні водні перешкоди.

На відстані 500 м від берега рятувальники помітили людей, які дрейфували на крижині та подавали сигнали про допомогу. Згідно тактичного задуму, за допомогою двох баркасів з криги одразу знімають деяку кількість рибалок. Подальше рятування за допомогою баркасів ускладнюється через те, що при підході до криги з’являється шуга. Таким чином баркаси втрачають можливість руху та маневрування. Видимість в районі надзвичайної ситуації погіршується внаслідок туману і складає до 300 метрів. В район ймовірного пошуку виходять плавзасоби МНС.

За допомогою катеру Марс-700-1 бійці МНС евакуювали з криги 6 рибалок та залишились на місці до підходу всіх рятувальних засобів. В цей час екіпаж катеру Марс-700-2 знімає з криги ще 6 людей. Інших чотирьох потерпілих, катерами UMS-600, доставили на борт транспортерів та переправили на берег разом з їхніми плавзасобами.

Умовно потерпілих рибалок доставили на берег, п’ять з них «отримали обмороження нижніх кінцівок, внаслідок тривалого перебування на кризі». Врятованих передали лікарям «швидкої допомоги», які в свою чергу надали їм необхідну кваліфіковану допомогу.

За словами київського фахівця, ці ситуації характерні для області, тож вони відпрацьовані чітко, грамотно та без зауважень. Також довели свою професійність запоріжці, ліквідуючи наслідки падіння літака.

Разом з тим, коментуючи результати виконання інших завдань, О.Лещенко озвучив ряд зауважень. Так, при перекиданні греблі ДніпроГЕСу потребує доопрацювання та уточнення обласний план евакуації із зони катастрофічного підтоплення.

При переведенні органів управління та сил цивільного захисту територіальної підсистеми ЄС ЦЗ області в режим функціонування в особливий період виникла проблема з матеріально-технічним обладнанням позаміських пунктів управління. Проте ця проблема є спільною для всіх територій країни.

Також потребує вдосконалення робота підрозділів МНС на техногенно-небезпечних об’єктах. У зв’язку з цим зауваженням прийнято рішення про проведення виїзних навчань безпосередньо на підприємствах регіону.

- Ми почули всі зауваження. Будьте певні, ми підійдемо відповідально до ліквідації цих недоліків і в подальшому будемо тільки підвищувати рівень професійності, - підбив риску Віктор Ємельяненко.

 

п'ятниця, 30 Листопада 2012 11:59 | Переглядів: 698

закрыть

Розмір шрифту: [великий] [маленький]

Схема кольорів: [біла] [синя] [зелена] [чорна]

Зображення: [чорно білі] [кольорові]

[+ Застосувати]   [- Скинути налаштування]