Офіційний сайт Василівської районної ради

Пошук

Розділи

Календар

« Травень 2024 »
Пн   6 13 20 27
Вт   7 14 21 28
Ср 1 8 15 22 29
Чт 2 9 16 23 30
Пт 3 10 17 24 31
Сб 4 11 18 25  
Нд 5 12 19 26  

Електронні сервіси

Новини

Охорона громадського порядку - головна задача міліції

Грудень – місяць права, Закону та людей, які працюють у правоохоронній сфері, стоять на сторожі нашої громадської безпеки та справедливості: прокурори, судді, адвокати. За кілька днів до Нового року відзначають своє професійне свято і міліціонери. Напередодні Дня міліції я поспілкувалася з начальником районного відділу ГУМВС України у Запорізькій області Андрієм Ільговим про те, що змінилося у роботі правоохоронців з веденням нового КПК? Чим живе міліція району?

- У районному відділі чималий некомплект співробітників, по всьому особовому складу не вистачає 46 чоловік. Особливо бракує дільничних інспекторів, - почав бесіду Андрій Анатолійович. – Та попри таку тенденцію люди є, і вони працюють на повну. Дніпрорудненське міське відділення міліції, який очолює в.о. начальника підполковник міліції Володимир Миколайович Духонченко, укомплектоване 4-ма змінами чергової частини. Тут працюють 6 дільничних інспекторів, 6 – кримінальний розшук, а також слідчій відділ. Обслуговують, окрім Дніпрорудного, територію Орлянської, Балківської та Малобілозерської сільських рад. У МВМ теж, на жаль, не вистачає кадрів.

- З введенням нового кримінально-процесуального кодексу, що змінилося у роботі міліції?

- В першу чергу, змін зазнав слідчий відділ: раніше виконували тільки функції розслідування, а тепер і розкриття всіх видів кримінальних правопорушень. Слідчий став ключової фігурою. У зв’язку з цим посаду першого заступника начальника райвідділу віддано начальнику слідчого підрозділу. Велика відповідальність та навантаження лягли на них ще й тому, що частину матеріалів, яку раніше готували служби дізнання (кримінальний розшук, дільничні інспектори, дитяча кімната міліції), тепер готують слідчі.

- За новим КПК повноваження міліції стали більш ширшими чи, навпаки, зменшилися?

- На сьогодні відбувається «притирка» до нового кодексу, адаптація до роботи в новому руслі. Ті законопроекти, які є у Верховній Раді (хоча деякі з них трохи запізнюються з прийняттям, що уповільнює ситуацію), звісно, повинні полегшити роботу міліції, в першу чергу, це зняття показникового ярма (відсоток розкриття). Нині цього вже немає. Все це націлене на обмеження порушень правоохоронних органів по відношенню особистої свободи громадян: захист прав підозрюваних, обвинувачених, зменшення числа осіб з мірою покарання - утримання під вартою, домашній арешт, особиста порука і т.д. Як приклад нововведень, з 20 листопада, коли почав діяти кодекс, ще нікого не арештували.

- Як ви вважаєте, чи не відчують злочинці більшу свободу дій, якщо, наприклад, залучати до них домашній арешт?

- Звичайно, нам легше не бігати за людиною, яка скоїла злочин, а передати її в руки слідчого або суду. Взагалі новий КПК націлений, в першу чергу, на людей, на їх права та свободи, на захист, на демократизацію та гуманізацію.

- Чи є складнощі у роботі з новим КПК?

- Проблем з його освоєнням немає. Міліція, прокуратура, суд, всі ми одночасно і в рівних умовах вивчаємо і звикаємо до нового кодексу, бо старт у трьох служб один. Хоч і часу було на це немало - півроку, але процес його освоєння не був запущений як хотілося. До нового року ми відпрацюємо всі стадії від порушення кримінального провадження до направлення його в суд. На практиці всі нюанси розуміються краще, ось 17 грудня у суді вже відбувся розгляд першого кримінального провадження. Процес пройшов за спрощеною системою, потерпілий та обвинувачений дійшли між собою згоди. Це не зайняло багато часу, що є позитивним моментом у роботі.

- Скільки тепер займатиме розслідування справ?

- За новим КПК термін розслідування кримінальних справ скоротився, затягувати невигідно обом сторонам процесу. Один місяць дається слідчому на розслідування. Звісно, є ситуації, які вимагають продовження вивчення справ, наприклад, якщо слідство потребує додаткових матеріалів, експертизи, тощо. За новими правилами справи на дорозслідування вже не повертаються, тож виносяться лише два вироки: винен або невинен.

- Яка ситуація зі злочинністю у районі?

- Тяжко судити зменшилася чи збільшилася, адже з кінця листопада ми вже не готуємо статистичних даних і припинили підраховувати, тому що облік правопорушень ведеться в єдиному державному реєстрі. Він має зовсім інші порядкові номери, по яким кримінальні провадження можуть як припинятися, так і продовжуватися.

Взагалі за період дії нового кодексу порушили 4 кримінальні справи за статтею 121 частина перша (умисне нанесення тяжких тілесних ушкоджень). Особи, що вчинили дані злочини встановлені, проводиться досудовий розгляд.

Дитяча злочинність за цей місяць знизилася, але, на жаль, у нашому районі вона залишається високою. Це найбільший показник по всій області.

Крадіжок у зв’язку з припиненням дачного періоду стало менше, але виросла кількість шахрайств, особливо по мобільному телефону. Невідомі телефонують людям вночі і повідомляють, що їхні близькі потрапили в міліцію і для їх звільнення потрібні великі кошти. У Дніпрорудному вже зафіксовано 4 випадки мобільного шахрайства. Один з постраждалих віддав злочинцям 4 тисячі доларів, інший – 2, а потім як віддали такі значні кошти, телефонують своїм близьким, які начебто знаходяться у міліції, і виявляється, що у них все нормально і все це неправда. Шановні громадяни! Не реагуйте на такі дзвінки, не несіть шахраям кошти! Телефонуйте своїм близьким та перевіряйте їх місце знаходження! Обов’язково, одразу після таких дзвінків, звертайтеся у міліцію, щоб спільними діями визначити та спіймати шахраїв, адже потім їх знайти майже неможливо. Забравши кошти у людей, вони викидають одноразову сім-карту, тож визначити їх дуже складно. Виходячи з досвіду роботи обласного управління, у нас є підстави вважати, що це роблять особи, які знаходяться у місцях позбавлення волі, котрі діють через посередників.

Новий КПК зробив процес документування фактів збуту наркотичних засобів тяжчим. Сьогодні ми можемо працювати лише за наявності реальної та достовірної інформації, і при розсекречуванні тієї оперативної інформації, яка до нас надходить, веде за собою можливість витоку даних, що не є позитивним моментом. За період дії нового кодексу ми не задокументували жодного випадку збуту. Це, в першу чергу, пов’язано з тим, що оперативно-технічні заходи, які ми використовували, до середини цього місяця не працювали.

Взагалі, які б зміни не відбувалися, головною задачею міліції була, є і буде охорона громадського порядку, як в районі, так і в Україні в цілому. Ми, правоохоронці, робимо для цього усе можливе і не можливе! Спокійне та безпечне життя нашого народу, наших дітей – найпріоритетніший напрямок у роботі міліції.

 

За матеріалами газети «НТ»

 

п'ятниця, 21 Грудня 2012 09:55 | Переглядів: 796

закрыть

Розмір шрифту: [великий] [маленький]

Схема кольорів: [біла] [синя] [зелена] [чорна]

Зображення: [чорно білі] [кольорові]

[+ Застосувати]   [- Скинути налаштування]