Офіційний сайт Василівської районної ради

Пошук

Розділи

Календар

« Травень 2024 »
Пн   6 13 20 27
Вт   7 14 21 28
Ср 1 8 15 22 29
Чт 2 9 16 23 30
Пт 3 10 17 24 31
Сб 4 11 18 25  
Нд 5 12 19 26  

Електронні сервіси

Новини

Як зиму провожали та весну зустрічали

Масляна у Василівці – одне з найулюбленіших свят, адже на райцентрівській площі щороку відбувається масштабне гуляння з концертами, ярмарком, конкурсами та звісно смачними млинцями. Сюди звідусіль з’їжджаються багато гостей, тож у райцентрі цього дня весело, гамірно та людно. З млинцями, піснями та частуваннями до райцентру цьогорік завітали Дніпрорудненська міська, Степногірська селищна, Балківська, Широківська, Верхньокриничанська, Скельківська, Підгірненська, Лугівська сільські ради. Кожна із цих територій готували свої цікавинки, фірмові страви.

Поласувати млинцями, попоїсти каші та зігрітися гарячим чаєм можна було у наметі Василівської міської ради, до якої, протягом всього святкування, стояла велика черга відпочивальників різного віку.

Місто гірників - Дніпрорудне пригощав своєю горілкою з колоритною назвою «Гірницька» та млинами кількох кольорів з різноманітною начинкою, які для свята напекла приватний підприємець Любов Василівна Галабурдіна.

Смачне розмаїття млинців на будь-який смак привезли і з Степногірська. Справжні майстрині селищної ради старанно напекли «Антикризові», «Улучшенные», «Скоростные», «Фермерські» млинці, а також власноруч приготовані напої «Перлина року», «Контрольный выстрел», «Степногірська негрюля», «Бабья кожа», «Бурячиха», узвар «Козача сила». Самі назви млинців та напоїв говорили про те, що до свята степногірські жіночки готувалися з великим ентузіазмом.

Як завжди дивувала смакотою, щедрістю та винахідливістю кулінарних шедеврів Широківська сільська рада. Чого тільки не привезли до Василівки широківці: торти з млинців «Сливово-банановий», «Асорті», закуска «Пчелы на лугу», сирні кульки, крабові квіти, салат «Девочки-вкусняшки», желе, тюфтельки, пиріг із млинців з рисом, млинці з різноманітною начинкою, печінковий торт та навіть кіндер-сюрприз по-широківські. Готували всю цю смакоту родина Соколовських: Анатолій Миколайович, Тамара Федорівна, дочка Людмила, син Олександр та онучка Вікторія, а також Марія Михайлівна Корольова та Наталія Євгеніївна Рогова.

Верхньокриничани поряд з традиційними млинцями привезли і «гарячі» напої приготовані за оригінальними рецептами: наливка «Упоительная малиновая», карамельний первачок «Поповська сльоза» та «Виноградна криниця».

А в Підгірному спеціально до свята Масляної вигнали самогон «Підгірняк», який подавали зі справжньою українською закускою: салом, хлібом, зеленою цибулею та солоними огірками. У наметі продавалися пиріжки, піци, ватрушки, пельмені, вареники, млини, шашлик та різні напої.

Лугівські кухарочки теж наготували для ярмарку млинців, а також нашинкували ними печених курочок та напекли млинцевих пирогів.

Балки вітали короваєм, пригощали міцними напоями «Балківським розігрівачем» та «Балківським опохмілювачем», а також рибкою, домашніми солоними помідорчиками й ароматною випічкою. Готували святковий стіл голова сільської ради Марія Іванівна Радченко, Галина Іванівна Величко, Валентина Іванівна Єланська, Наталія Іванівна Єрещенко, Наталія Іванівна Дон.

Скельківська сільська рада представила своє коронне вино під назвою «Виноградна перлина». Як зазначив голова сільради Віталій Іванович Брик: «Виготовлене з відбірного скельківського винограду».

Цього року на Масляній оцінювався кращий алкогольний напій, тож, випивши по чарочці від кожної ради, конкурсна комісія вирішила, що кращий самогон гонять у Верхній Криниці, домашнє вино - у Степногріську, а також відзначили, що найсмачніше готують та оформляють стіл безперечно у Широкому. Спеціальні призи за участь у конкурсі отримали днупрорудненці, балківчани, підгірненці та скеляни.

Для відпочиваючих артисти з усіх куточків району приготували веселий. У справжньому народному дусі, запальний концерт. Вітали присутніх зі святом Масляної голова районної ради Сергій Джуган, верховний отаман Війська Запорізького Низового, генерал-хорунжий Олександр Панченко, благочинний Василівського округу, настоятель Святопетропавлівскього храму, протоієрей Валерій Галущенко та інші.

За доброю традицією був проведений улюблений конкурс чоловіків, за умовами якого треба було залізти на довгий стовп та зняти пакет з зазначеним виграшем. Чимало сміливців попитали щастя та повезли того дня додому цінні призи, що так необхідні у господарстві: подушки й ковдри, побутовий інвентар, взуття, електронні товари. Допомогли придбати призи для цього конкурсу завод МК, «Слов’янський пух», магазин «Магніт», «Комп’ютерний всесвіт» й інші спонсори.

Та не лише для дорослих були розваги, з задоволенням взяла участь у енергійних конкурсах і малеча, яка особливо раділа такому незвичайному святу, незважаючи на прохолодну погоду. Зігрівалася дітвора і танцюючи під запальні українські пісні.

А ще на площі і шурпи можна було скуштувати та придбати свіжого домашнього молока, що радо пропонував василівчанам керівник фермерського господарства «Надія» Єгор Іванович Чувільський. Ярмаркували на Масляній і поштарі. Свою продукцію привіз і ПАТ Мелітопольський м’ясокомбінат та завод МК. На святковому ярмарку можна було

Придбати сувеніри, ляльки, кераміку майстрів Малобілозерської естетичної гімназії-інтернат «Дивосвіт» та багато іншого.

Наостанок на всіх присутніх чекав веселий та улюблений нами спектакль «За двома зайцями» від педагогічного колективу гімназії-інтернат «Дивосвіт», який не залишив нікого байдужим та додав порцію доброго, народного гумору.

Завершилося свято традиційним спалюванням солом’яної баби, як символом проводжання зими і зустрічі довгожданої весни. Усі прохали один в одного прощення за всі образи, мирилися й проявляли добро, щоб очиститися перед Великим постом, який розпочався з цього понеділка.

Запальне народне свято Масляної вдалося на славу і всі присутні отримали гарний настрій та найкращі враження.

- Уміємо ж так весело і дружно відпочивати усім людом! – говорили василівчани.

І дійсно, у будь-які часи наш народ вміє відпочивати так, щоб душа розвернулася!

 

Анна ШАПОВАЛОВА

 

 

понеділок, 18 Березня 2013 17:14 | Переглядів: 823

закрыть

Розмір шрифту: [великий] [маленький]

Схема кольорів: [біла] [синя] [зелена] [чорна]

Зображення: [чорно білі] [кольорові]

[+ Застосувати]   [- Скинути налаштування]