Офіційний сайт Василівської районної ради

Пошук

Розділи

Календар

« Травень 2024 »
Пн   6 13 20 27
Вт   7 14 21 28
Ср 1 8 15 22 29
Чт 2 9 16 23 30
Пт 3 10 17 24 31
Сб 4 11 18 25  
Нд 5 12 19 26  

Електронні сервіси

Новини

ЦСССДМ – 20 років

Сучасне життя неможливо уявити без соціальної допомоги, адже її потребує велика кількість сімей, дітей та молоді, які потрапили у складні життєві обставини. У нашому районі вирішенням таких проблемних питань займаються спеціалісти Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, якому 1 квітня виповниться 20 років. Починалося все з 1993 року, тоді в районі було організовано соціальну службу для молоді, яку очолила Людмила Павлівна Сидорова.

Перед невеликим колективом однодумців (Г.А. Сініцина, В.П. Крилова, Л.І. Чехомова та інші) постало складне завдання - вивчити молодіжні проблеми, організувати роботу соціальної служби, налагодити співпрацю з організаціями-партнерами та навчальними закладами на якісно новому рівні.

На початку добрих справ

В перші роки районна соціальна служба для молоді працювала лише за декількома напрямками: соціальна профілактика негативних явищ в молодіжному середовищі, благодійна робота для надання матеріальної та гуманітарної допомоги дітям-сиротам, інвалідам, багатодітним сім'ям, робота з молоддю, яка готується до сімейного життя, підтримка творчообдарованих дітей, організація клубів спілкування для дітей інвалідів та проблемних підлітків, робота з неблагополучними сім'ями, сприяння в оздоровленні дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, інвалідів, соціальна профілактика в дитячих оздоровчих таборах. Було складно, тому що організація соціальної роботи з дітьми та молоддю в Україні тільки розпочиналася. З перших кроків нашої діяльності нам допомагали та підтримували відділ молоді та спорту райдержадміністрації, Запорізький обласний ЦССМ.

Спеціалісти Центру постійно відвідували населенні пункти району, працювали в навчальних закладах та гуртожитках, зустрічалися з молоддю, проводили широку інформаційно-просвітницьку роботу, опитування, благодійні акції, надавали індивідуальні консультації, тощо.

У 1998 році створили Мобільний консультаційний пункт, до складу якого входили спеціалісти з профілактичної роботи. Створення МКП дозволило проводити широкомасштабні заходи соціальної профілактики на базі навчальних закладів району. У 1999 році взяли участь в обласному експерименті щодо сімейних форм влаштування дітей-сиріт і тоді у районі була створена перша прийомна сім'я. Налагодили співпрацю з організаціями-партнерами та соціальними службами інших районів області.

Допомагає пригадати минулі роки газета "Нова Таврія". Гортаючи сторінки районки, пригадую етапи становлення та розвитку нашого Центру, яскраві акції та події, обличчя дітей та молоді, які зверталися до нас по допомогу.

«Головне – благополуччя і мир у сім’ї»

Сьогодні в штаті Центру працюють 32 спеціаліста. Соціальною роботою охоплюємо всі населенні пункти, всі учбові заклади району, практично всі сім'ї з дітьми, які потребують сторонньої допомоги.

Соціальні послуги надаємо через спеціалізовані формування: "Служба соціальної підтримки дітей", "Консультаційний пункт у жіночій консультації Василівської ЦРЛ". Тут працюють кваліфіковані і досвідченні спеціалісти: психологи, педагоги, соціальні педагоги, юрист. Центр супроводжує прийомні сім'ї та ДБСТ, кандидатів у прийомні батьки, сім'ї та особи, які опинились в складних життєвих обставинах, багатодітні сім'ї, дітей-сиріт, дітей та молодь з функціональними обмеженнями, дітей та молодь, засуджених без позбавлення волі, молодь, яка повернулася із виправних колоній, учнів та студентів, педагогів, батьків, підлітків груп ризику, вагітних жінок, жінок з дітьми, жінок які відмовляються від новонароджених дітей, волонтерів.

Основним напрямком діяльності Центру є здійснення соціальної роботи з сім’ями та особами, які опинилися у складних життєвих обставинах. Найбільш часті проблеми: невміння налагодити стосунки, конфлікти, труднощі з вихованням дітей, безвідповідальне батьківство, безробіття, алкогольна залежність, відсутність необхідних документів, інвалідність, насильство, малозабезпеченість, схильність дітей до бродяжництва, тощо. Такі сім’ї потребують особливої уваги, тому робота з ними систематична, складна і доволі тривала. Це соціальний супровід: надаємо психологічну підтримку, сприяємо в отриманні державної та гуманітарної допомоги, в оздоровленні дітей, відновленні документів... Наша мета: вивести сім’ю чи особу із кризового стану.

У вирішенні складних проблем сімей з дітьми постійно співпрацюємо з управлінням соціального захисту населення, службою у справах дітей, центральною районною лікарнею, центром зайнятості, благодійними фондами, відділом кримінальної міліції у справах дітей, РВ ГУМВС, кримінально-виконавчою інспекцією, районним відділом освіти, органами місцевого самоврядування.

На виконання соціальних ініціатив Президента України Віктора Януковича, у центрі здійснюємо модернізацію соціальних служб для повного охоплення увагою держави найуразливіших громадян. З цією метою у 2012 році до штату центру введено 27 посад фахівців, що дозволяє суттєво покращити надання відповідних послуг. Наші фахівці пройшли навчання на базі Запорізького обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

Добро повертається добром

У 2012 році виявили 362 проблемні сім'ї та 50 осіб (діти-сироти, звільнені з виправних колоній). Банк даних складає 349 таких сімей (672 дитини). Протягом минулого року здійснили 1520 соцінспектувань родин даної категорії, надали 27532 соцпослуги, із них: індивідуальних консультацій - 25399, групових заходів - 2133. Здійснювали соцсупровід 222 сімей (524 дитини) та 3 осіб (діти-сироти).

Особливу увагу приділяємо роботі з прийомними сім'ями та ДБСТ. Кожне звернення членів сімей, кожне питання життєдіяльності, кожна проблема не залишається без уваги і знаходить своє вирішення. Спеціаліст Центру для прийомних сімей став практично членом родини. Для прийомних батьків і дітей постійно проводимо навчання, надаємо методичну і консультативну допомогу.

На сьогоднішній день в районі функціонує 7 прийомних сімей та дитячий будинок сімейного типу, в яких виховується 22 дитини, позбавлених батьківського піклування.

Соціальна робота з дітьми-сиротами, дітьми позбавленими батьківського піклування - ще один пріоритетний напрямок нашої роботи. Для запобігання раннього соціального сирітства працює “Консультаційний пункт на базі жіночої консультації Василівської ЦРЛ”. Протягом 2012 року роботою районного МКП охоплено всі населені пункти району, всі навчальні заклади. Фахівці провели 176 групових заходів соціальної профілактики, якими охопили близько 6000 учнів, студентів, педагогів, батьків. Проводимо усілякі акції й заходи для молоді та учнів.

Важливим напрямком діяльності є допомога молоді, звільненій з виправних колоній. Роботу із неповнолітніми та молодими людьми, засудженими без позбавлення волі, проводимо у тісній співпраці з кримінально-виконавчою інспекцією, міліцією, центром зайнятості.

Постійно підтримуємо і розвиваємо волонтерський рух. Минулорік у нашому Центрі працювали 115 волонтерів (учні, студенти, педагоги, медичні працівники). Кожного року добровільні помічники проводять різні профілактичні та благодійні акції. Традиційно, за активної участі волонтерів-студентів Василівського коледжу збираємо кошти для надання допомоги хворим дітям на закупівлю медичного обладнання для ЦРЛ, також збираємо одяг, іграшки та навчальне приладдя дітям із малозабезпечених сімей. Роботу волонтерів нашого району відзначили на обласному рівні. У 2009 році волонтер Володимир Давиденко посів I місце в обласному конкурсі «Кращий волонтер року» і був премійований поїздкою до Польщі. В наступному році волонтер Анастасія Фролова стала другою в області та отримала грошову премію.

За результатами діяльності у 2012 році наш Центр зайняв I місце серед районних та міських ЦСССДМ області. Також наш колектив нагородили почесною грамотою Запорізької облдержадміністрації.

З нагоди ювілею Центру дякую організаціям-партнерам за багаторічну та плідну співпрацю. Бажаю колективу ЦСССДМ творчої наснаги, впевненості, відданості обраній справі, здоров’я, благополуччя та родинного затишку!

 

Віктор Мандичев

 

четвер, 28 Березня 2013 20:31 | Переглядів: 1000

закрыть

Розмір шрифту: [великий] [маленький]

Схема кольорів: [біла] [синя] [зелена] [чорна]

Зображення: [чорно білі] [кольорові]

[+ Застосувати]   [- Скинути налаштування]