Офіційний сайт Василівської районної ради

Пошук

Розділи

Календар

« Травень 2024 »
Пн   6 13 20 27
Вт   7 14 21 28
Ср 1 8 15 22 29
Чт 2 9 16 23 30
Пт 3 10 17 24 31
Сб 4 11 18 25  
Нд 5 12 19 26  

Електронні сервіси

Новини

До зими — у всі озброєння!

Минулої п’ятниці у Василівці пройшов завершальний етап підготовки рятувальників до зимового періоду. Це були навчання підрозділів ГУМНС України у Запорізькій області в акваторії Каховського водосховища.

Щороку, не дивлячись на попередні застереження, «еменесникам» доводиться рятувати з відірваної криги (а то й з самих водоймищ) рибалок, допомагати дорожникам боротися із сніговими заметами, рятувати людей, постраждалих при ДТП та інше. Кожен з бійців загону МНС розуміє, що від його оперативних дій, можливо, залежить чиєсь життя, то ж відпрацьовувати професійні та практичні навички ніколи не зайве.

 

За навчанням спостерігали, а у деяких етапах навіть взяли безпосередню участь, і керівники району — голова районної ради Сергій Джуган та голова райдержадміністрації Сергій Грачов. Навчання проводилися в присутності керівництва ГУМНС у Запорізькій області, а також за участі прокурора району Антона Тарана.

Кожен з п’яти етапів навчань був ретельно спланований і виконувався згідно з встановленим лімітом часу.

Так, за тактичним задумом № 1, в результаті значних опадів й танення снігів відбулося підтоплення прибережної території Каховського водосховища, на якій розташовувалися житлові будинки та присадибні ділянки. Щоб відвести воду, що накопичилася, було прийнято рішення задіяти інженерну техніку — дорожню машину котлованного типу МДК-2М.

Далі спеціалісти облуправління МНС здійснили спуск на воду катерів UMS-600 та Бриг-420. При цьому був задіяний екскаватор ЕОВ-4421, за допомогою якого провели роботи по заглибленню дна на даній ділянці водосховища. На катерах такого типу можна проводити водну розвідку, рятувальні операції та оперативні заходи при виникненні надзвичайних ситуацій на водних об’єктах.

Наступний тактичний задум передбачав, що частина прибережної зони відрізана від берега, через умовне затоплення. Метою рятувальників було транспортування особового складу та техніки через затоплену ділянку в безпечну зону та провести рятувальні роботи. Завдання виконали за допомогою плавучих транспортерів ПТС-2 (на знімку), які передбачені для транспортування техніки, вантажів, евакуації постраждалих.

Продемонстрували рятувальники і як працюють катери МАРС-700 (на повітряній подушці). Якщо потрібна допомога на водоймищах, на мілині, підтоплених ділянках суші, чи на засніжених ділянках або навіть на льоду — бійці МНС на цій чудо-машині врятують і допоможуть.

Останнім етапом навчань було виявлення у водоймищі і знешкодження водолазами аварійно-рятувального загону авіабомби. І з цим завданням вони впоралися.

Начальник АРЗ СП полковник Володимир Мілаєнко відзначив, що наші рятувальники повністю готові до аварійно-рятувальних операцій взимку. Навчання пройшли успішно і особовим складом відпрацьовані всі поставлені завдання. Та було б непогано, звісно, щоб усі ці вміння та навички застосовувалися лише на навчаннях, а надзвичайних ситуацій виникало якнайменше.

Сподіваємося, що так воно й буде, якщо кожен з пересічних громадян буде обачним і не нехтуватиме правилами поведінки на дорозі, на воді, на льоду, не залишатиме без догляду дітей та буде уважним не лише до себе, а й до своїх близьких. І тоді зима подарує кожному з нас лише гарні спогади.

Світлана Лобач

 

 

середа, 09 Листопада 2011 10:59 | Переглядів: 1122

закрыть

Розмір шрифту: [великий] [маленький]

Схема кольорів: [біла] [синя] [зелена] [чорна]

Зображення: [чорно білі] [кольорові]

[+ Застосувати]   [- Скинути налаштування]