Офіційний сайт Василівської районної ради

Пошук

Розділи

Календар

« Вересень 2024 »
Пн   2 9 16 23 30
Вт   3 10 17 24  
Ср   4 11 18 25  
Чт   5 12 19 26  
Пт   6 13 20 27  
Сб   7 14 21 28  
Нд 1 8 15 22 29  

Електронні сервіси

Новини

Залежність пенсії від страхового стажу та зарплати.

Пенсійний фонд України нагадує, що Законом України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" передбачено: страховий стаж - це період, протягом якого особа підлягає загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню, та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не менше, ніж мінімальний страховий внесок.

Тобто, якщо працівнику нарахована заробітна плата не менше законодавчо встановленого мінімального рівня і з неї сплачено внески, то такий місяць повністю враховується в страховий стаж і заробітна плата за цей місяць враховується для обчислення пенсії. Якщо ж сума нарахованої заробітної плати, з якої сплачені внески, менша за мінімальний рівень, страховий стаж становить неповний місяць і обчислюється пропорційно нарахованій заробітній платі.

До відома: мінімальний внесок розраховується виходячи з розміру мінімальної заробітної плати, яка становить: з 1 січня 2013 року по 30.11.2013 року - 398.01 грн.; з 1 грудня 2013 року - 422,65 грн.

Якщо з якихось причин роботодавець не сплачує внески на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за своїх найманих працівників (причиною може бути і виплата заробітної плати "в конвертах" без сплати страхових внесків, і нарощування заборгованості як з виплати заробітної плати, так і зі сплати єдиного соціального внеску), то періоди, за які не сплачені внески, "випадають" із страхового стажу найманого працівника та не включаються в заробіток для розрахунку розміру пенсії.

Гарантований рівень мінімальної заробітної плати чимало роботодавців просто ігнорують і змушують робітників працювати на невелику зарплату. Бажаючи уникнути зайвих, на їхню думку, витрат, видають працівникам зарплату готівкою та офіційно непрацевлаштовують. У цьому випадку йдеться про "тіньові" заробітки, з яких не утримуються податки та не здійснюються відрахування до соціальних фондів.

Мають місце негативні наслідки цього явища і для самого працівника, який позбавляє себе гідної пенсії у майбутньому.

Тому маємо зробити висновок: своєчасна й повна сплата єдиного соціального внеску, а також забезпечення заробітною платою працівників не менше мінімальних соціальних стандартів - це обов'язок кожного роботодавця щодо соціального захисту своїх працівників.

Неоформлений офіційно працівник ризикує залишитися без права на отримання соціальних пільг та виплат, гарантованих державою, особливо при нарахуванні пенсії та здійсненні перерахунків пенсій у подальшому.

Тільки офіційно оформлений найманий працівник може відчувати себе соціально захищеним, а бюджети соціальних фондів матимуть стабільні надходження для своєчасного фінансування гарантованих державою виплат. Суспільство має зрозуміти, що легалізації заробітної плати альтернативи немає.

З 2000 року в Україні діє система персоніфікованого обліку, яка надає кожній застрахованій особі можливість безоплатно отримувати відомості про себе, тобто, з якої суми заробітної плати, скільки та за який період сплачено за неї роботодавцем внесків. Ця система дозволяє застрахованій особі контролювати процес формування своєї майбутньої пенсії та інших гарантованих державою соціальних виплат, вимагаючи від роботодавця своєчасної та повної сплати внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Кожна застрахована особа має можливість отримати інформацію про суми заробітної плати, а пенсіонер про суми призначеної пенсії використовуючи сучасні інформаційні технології це інформаційний кіоск розташований на 2 поверсі управління та веб-портал електронних послуг Пенсійного фонду України ( http://portal.pfu.gov.ua).

Для використання інформаційного кіоску необхідно мати свідоцтво про загальнообов'язкове соціальне страхування або пенсійне посвідчення (пластикова картка).

Щоб скористатися можливостями веб-порталу треба пройти реєстрацію в управлінні Пенсійного фонду, отримати коди доступу та зайти на веб-портал електронних послуг.

Крім того для підвищення прозорості діяльності Пенсійного фонду України розроблено програму "Пенсійний калькулятор", яка призначена для надання громадськості інформаційних послуг в частині визначення розміру пенсії за віком на загальних підставах у солідарній системі.

За допомогою "Пенсійного калькулятора" будь-який бажаючий зможе самостійно здійснити розрахунок розміру майбутньої трудової пенсії за віком на загальних підставах у солідарній системі згідно зі статтями 27 та 28 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" відповідно до введених Вами даних за допомогою розроблених у Програмі інтерфейсів.

Отримати консультацію та програму всі мають можливість в управлінні Фонду або на сайті www.pfu.gov.ua.

 

 

понеділок, 21 Жовтня 2013 13:21 | Переглядів: 610

закрыть

Розмір шрифту: [великий] [маленький]

Схема кольорів: [біла] [синя] [зелена] [чорна]

Зображення: [чорно білі] [кольорові]

[+ Застосувати]   [- Скинути налаштування]