Офіційний сайт Василівської районної ради

Пошук

Розділи

Календар

« Травень 2024 »
Пн   6 13 20 27
Вт   7 14 21 28
Ср 1 8 15 22 29
Чт 2 9 16 23 30
Пт 3 10 17 24 31
Сб 4 11 18 25  
Нд 5 12 19 26  

Електронні сервіси

Новини

Мотокрос по-василівські або байкерський травень

Видовищними і екстремальними змаганнями з мотокросу почалися розважальні заходи 1 Травня в Василівці. Для багатьох городян вони стали як ковток свіжого повітря в спеку. Зовсім нова і незвичайна спортивна подія для невеликого райцентру зібрала сотні глядачів, бажаючих побачити захоплюючі гонки на мотоциклах по бездоріжжю. До речі, на місці нинішньої траси ще зовсім недавно було звичайне сміттєзвалище. І ось тепер тут відбулися зональні змагання першості України з мотокросу на Кубок депутата облради Сергія Грачова.

На цьому акцентував свою увагу і присутній на святі голова облради Олександр Клєпаков, який підкреслив, що Василівський район сьогодні займає лідируючі позиції не тільки за соціально-економічними показниками, але є першопроходцем у впровадженні нових, екстремальних видів спорту, до того ж, таких популярних серед молоді. Олександр Клєпаков відзначив плідну роботу керівників району — голови райдержадміністрації Сергія Грачова та голови райради Сергія Джугана — і висловив сподівання, що подібні нововведення будуть підтримані і в інших регіонах області.

Відкрили змагання наймолодші учасники. Хлопчаки шести-семи років з легкістю керували своїми залізними конями і приводили глядачів у захват небезпечними стрибками з трамплінів і майстерністю на крутих віражах.

З бесіди з одним з них я з'ясувала, що, незважаючи на свій досить юний вік, багато хто з них має досвід водіння мотоцикла вже понад двох років (тобто займаються з 4-5 років!). І в кожного серйозний настрій на перемогу, азартний погляд і впевненість у власних силах.

На зміну розміреному реву моторів з 50-кубовим обсягом, приходили ще більш потужні байки, якими керували досвідченіші спортсмени. Всього в змаганнях взяло участь 39 мотоциклістів у віці від 6 до 60 років (клас від 50 до 500 куб. см). Незважаючи на те, що траса нова і, можливо, не зовсім ідеальна, сюди з'їхалися учасники не тільки із Запорізької області, а й з Донецької, Дніпропетровської, Сумської, Полтавської, а також з Харкова, Криму та інших регіонів України.

На цих змаганнях я переконалася, що мотокрос не тільки видовищний вид спорту. Керувати спортивним мотоциклом дуже складно, високі швидкості роблять водіння цих мотоциклів одним з найнебезпечніших видів спорту. Якщо звернутися до статистики, мотокрос займає перше місце за кількістю аварій і кількістю загиблих в них спортсменів. Тому до професійних навичок пілота і до захисної екіпіровки пред'являються найвищі вимоги.

Як зауважив один з тренерів, мотоциклетна траса у Василівці завдовжки 1500 метрів загалом відповідала стандартам. На території постійно була присутня пожежна машина і карета швидкої допомоги і це вкотре вказувало на гарну організацію заходу.

Після спілкування зі старшими учасниками, з'ясувалося, що вони, як і багато хто з спортсменів, також мають свої забобони. Наприклад, фотографуватися до старту на байку, виявляється, погана прикмета. Тому я разом з глядачами спостерігала за ходом змагань, підтримувала їх учасників і чекала церемонії нагородження.

Переможців привітав депутат облради, голова райдержадміністрації Сергій Грачов, який і вручив призерам кубки. Усього було вісім групп (відповідно до класу мотоциклів) і в кожній з них — свої лідери. Депутат подякував спортсменам за їх активну участь у змаганнях і висловив сподівання, що подібні гонки будуть проводитися і надалі.

Я не помилюся, якщо скажу, що змагання вийшли дуже видовищними, масовими та цікавими. Глядачі жваво обговорювали спортивну подію і додавали: "Ну, нарешті, щось новеньке і в нашій глибинці!". По-справжньому дитячий азарт світився в очах і дорослих, і дітей. Як не дивно, багатьох особливо порадував пил, який створював свою колоритну атмосферу. Одним словом, всі залишилися задоволені. Впевнена, василівчани з нетерпінням чекатимуть нових видовищних заходів.

А у музею-заповіднику «Садиба Попова» теж збиралося багато людей, адже тут починався інший, не менш масштабний, захід – «Байкерське Середньовіччя». Відкриття байкерського сезону вже другий рік поспіль починається саме з Василівки та його архітектурної перлини. До музею звідусіль з’їжджалися байкери на своїх залізних конях, вітаючи присутніх гучним ревом мотору. Так, у музеї утворився ще один своєрідний тимчасовий музей найрізноманітніших мотоциклів на будь-який смак, з якими василівчани охоче фотографувалися.

Перед офіційним відкриттям всі бажаючі могли придбати сувенірні вироби, які привезли визнані майстри з Малобілозерської естетичної гімназії-інтернат «Дивосвіт», а також взяти участь у майстер-клас з вироблення глиняного глечика на гончарному крузі.

Ініціатор свята Сергій Грачов прибув на захід на власному байку. Відкриваючи шоу, Сергій Володимирович був небагатослівний: побажав учасникам і гостям приємного відпочинку та попрохав дотримуватися чистоти і порядку.

Присутніх вразила концертна програма, яка була організована на високому рівні, тож сумувати не було часу. Виступали місцеві артисти, серед них: народний фольклорний ансамбль «Хуторяночка», кавер-гурт «Слов’яни», Кристина Меркуль та Елізабет Давідян, Костянтин Мовчан, Євген Качков, Олег Васюков, гурти «Глем шайн» та «Енерджи Старс». Також співали й інші запрошені музичні колективи та вокалісти: рок-гурти «Сільвер Стар» та AC/DC, Олег Універсал та інші. Сподобався присутнім і виступ юної запорізької співачки Влади Приходько, яка зачарували своїм голосом та піснями у стилі рок та рок-н-рол.

Видовищними були показові виступи лицарів молодіжної організації «Тіні епох», спортсменів з тайського боксу муай-тай запорізького клубу «Крос» та колишніх військових службовців підрозділів повітрянодесантних військ та розвідки Запорізького обласного осередку Всеукраїнської громадської організації «Ніхто крім нас». Лицарі у середньовічних обладунках та військові у формі дивували глядачів цікавою розважальною програмою: поєдинками на мечах та рукопашним боєм. Особливо вразили публіку солдати з ризикованими номерами: розбиванням скляних пляшок об власну голову та поїдання живих ропух…

З заходом сонця у замку Попова розпочалося справжнє чаклунство. Таке враження створювали незабутнє світлове шоу від Барона Оберхаузена та чарівне файєр-шоу, які здивували кожного глядача.

Масштабні заходи у райцентрі, котрі відбулися першого травня, залишили лише найкращі враження та дали змогу відчути, що на день наша маленька Василівка стала центром України, до якої, здається, з’їжджалися глядачі з усіх куточків країни. Сподіваємося, спортивні змагання з мотокросу та відкриття байкерського сезону стануть традиційними, адже жителям району сподобалося таке незвичне святкування, котре принесло нові емоції та розбавило звичне травневе дозвілля.

Світлана ЛОБАЧ
Анна ШАПОВАЛОВА

 

 

четвер, 03 Травня 2012 16:24 | Переглядів: 1075

закрыть

Розмір шрифту: [великий] [маленький]

Схема кольорів: [біла] [синя] [зелена] [чорна]

Зображення: [чорно білі] [кольорові]

[+ Застосувати]   [- Скинути налаштування]