Офіційний сайт Василівської районної ради

Пошук

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Електронні сервіси

Новини

Свято Трійці

У містах і селах прибрана кожна хата: гілки над дверима й вікнами, на воротах берізками осичина вкопана, а зайди до хати — пахне лісом і травами, бо на підлозі зілля, букети на вікнах, клечання на покуті й стінах. Упродовж тижня та зелень буде прихистком для душ померлих, які тепер провідують живих родичів. Кленові гілки на полях передадуть житу, пшениці частину своєї могутньої сили — щоб не вилягав колос.

Трійця. Через п’ятдесят днів після Великодня свято Трійці або Зеленої неділі. Церковники називають П’ятидесятницею, бо на п’ятидесятий день після Воскресіння Христа на його учнів (Апостолів) зійшов Святий Дух. Після цього Апостолам стали зрозумілі мови інших народів і вони пішли проповідувати християнство в різні краї. В церковному вченні назва Трійця означає єдність Бога-Отця, Бога-Сина і Бога-Святого Духа.

Число 3 — число Бога, число досконалості. Воно досить часто зустрічається в природі. Існують в ній три світи: тваринний, рослинний і світ мінералів, три стани води: твердий, рідкий і газоподібний; три часи: минулий, теперішній і майбутній.

З коріння виростає стовбур дерева, а потім і плід. Людська родина складається з батька, матері і дитини. Під час хрещення Ісуса Христа явилися усі три особи: Бог-Отець через голос з неба, Бог-Син через хрещення, і Бог-Дух Святий у вигляді голуба.

Але ще задовго до прийняття християнства існувало свято Трійці, що вшановувало триєдину животворчу силу. Про це свідчить широко вживаний по всій Україні вислів «Бог Трійцю любить».

У ці дні виходять з води і гуляють у житах русалки. Тому в полі не працювали, а рушаючи в дорогу, брали часник і полин — щоб русалка не займала. Господарі частують гостей і сподіватимуться доброго врожаю, успіху в господарських справах. Увечері прибуде із стада корова з вінком на рогах — щоб доїлась гарно, то господар і пастуху гостинець винесе.

Троїцькі зілля, трави зберігали свою силу впродовж року, тому їх збирали з вікон, підлоги і держали "про випадок".

Свято Трійці — найулюбленіше в Україні, бо дарує надію на щедрий урожай.

 

За матеріалами газети «НТ»

 

п'ятниця, 01 Червня 2012 09:11 | Переглядів: 939

закрыть

Розмір шрифту: [великий] [маленький]

Схема кольорів: [біла] [синя] [зелена] [чорна]

Зображення: [чорно білі] [кольорові]

[+ Застосувати]   [- Скинути налаштування]