Офіційний сайт Василівської районної ради

Пошук

Розділи

Календар

« Травень 2024 »
Пн   6 13 20 27
Вт   7 14 21 28
Ср 1 8 15 22 29
Чт 2 9 16 23 30
Пт 3 10 17 24 31
Сб 4 11 18 25  
Нд 5 12 19 26  

Електронні сервіси

Новини

Хліборобам несолодко

Хліб нинішнього сезону дається селянам Василівщини особливо тяжко. Посушлива осінь, морозна зима і, зрештою, бездощова весна не могли не вплинути на кінцевий результат. Фермери вже не плекають надію отримати якісь прибутки, але зібрати хоча б те, що вродило, все ж таки, намагаються (поки що середня врожайність пшениці 5-7 ц/га).

Хліб нинішнього сезону дається селянам Василівщини особливо тяжко. Посушлива осінь, морозна зима і, зрештою, бездощова весна не могли не вплинути на кінцевий результат. Фермери вже не плекають надію отримати якісь прибутки, але зібрати хоча б те, що вродило, все ж таки, намагаються (поки що середня врожайність пшениці 5-7 ц/га). Окрім того, треба подумати, де брати насіння на наступний врожай, адже насіннєві господарства також зазнали великих збитків, до того ж, потрібно проводити обробку урожаю від шкідників, платити людям зарплату, не говорячи про кіпи документації, які терміново треба оформлювати.

Окрім того, треба подумати, де брати насіння на наступний врожай, адже насіннєві господарства також зазнали великих збитків, до того ж, потрібно проводити обробку урожаю від шкідників, платити людям зарплату, не говорячи про кіпи документації, які терміново треба оформлювати.

Про все це говорили сільгосптьоваровиробники району на семінарі в райдержадміністрації, який днями провели працівники відділу управління агропромислового розвитку РДА.

Розпочали з особливостей збирання ранніх зернових культур в районі у 2012 році. Головний спеціаліст виробничого відділу управління АПР Володимир Самойленко, який доповідав з даного питання, перш за все, зупинився на статистичних даних. То ж на полях району під урожай 2012 року було посіяно 24 763 га зернових озимих культур. З них озимої пшениці 20220 га, озимого ячменя — 4543 га. Але через несприятливі погодно-кліматичні умови загинуло озимої пшениці на площі 10996 га, а озимого ячменя 4135 га. То ж під жнива залишилося 9632 га озимих.

Ярих зернових було посіяно 21286 га. але через втрати на полях, косити ранні ярі зернові (яра пшениця, ярий ячмінь, овес, горох) та озимі будуть на площі 19828 га.

На жнивах будуть задіяні 102 комбайни, що дозволить за нормальних погодних умов зібрати зернові у стислі строки — за 10-12 днів. Володимир Самойленко наголосив: якщо є потреба у додатковій збиральній техніці, можна звертатися у відділ АПР, де посприяють у вирішенні цього питання.

Про забезпечення насінням озимих культур під урожай 2013 року говорив начальник районної насіннєвої інспекції Віктор Єрьоменко. На жаль, серед загиблих посівів є і насіннєві ділянки. За словами доповідача, по області очікується нестача насіння озимих зернових порядку 30 тис. тонн. Нині стоїть завдань максимально залишити насіння районі. Та, власне, й реалізовувати буде майже нічого, оскільки основні постачальники «еліти» та репродукційного насіння — АФ «Злагода» та ТОВ АПК «Істок» — також постраждали з посівами. Тому, якщо у господарствах залишився насіннєвий матеріал минулих років, потрібно його перевірити, довести до посівних якостей і використовувати для посіву.

Акцентували увагу присутніх і на проведенні захисту рослин від шкідників.

Оскільки на полях вже почали збирати врожай, не обійшли й питання охорони праці, з якого доповідав головний спеціаліст управління АПР Юрій Шуміленко. Він також нагадав присутнім про заборону спалювання стерні і пожнивних решток. Більш детально на цьому зупинився начальник Василівського РВГУ Держтехногенбезпеки у Запорізькій області Ігор Притула. Зокрема, сільгоспникам вкотре нагадали, що транспортні засоби необхідно оснащати вогнегасниками, що поля зернових повинні бути обкошені (ширина обкосу 8 м) та оборані (4 м) в місцях прилягання до лісопосадок, автомобільних та залізних доріг. В період збирання врожаю хлібні масиви мають бути розбиті на поля до 50 га і між ними також треба робити прокоси.

На семінарі також обговорили питання оплати праці на збиранні врожаю та оформлення необхідної документації для отримання лімітів на відходи.

 

 

За матеріалами газети «НТ»

 

четвер, 21 Червня 2012 10:12 | Переглядів: 936

закрыть

Розмір шрифту: [великий] [маленький]

Схема кольорів: [біла] [синя] [зелена] [чорна]

Зображення: [чорно білі] [кольорові]

[+ Застосувати]   [- Скинути налаштування]