Офіційний сайт Василівської районної ради

Пошук

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Електронні сервіси

Новини

ЧАПАЇВЦІ ВІДЖНИВУВАЛИ

У районі завершуються жнива, і хоча цей рік дійсно кризовий для аграріїв, сільгоспвиробники намагаються зібрати з полів все, що вродило. Добігають кінця і жнива у париватно-орендному підприємстві "Агрофірмі ім. Чапаєва". Вже зранку була неймовірна спека і важко уявлялося, як у такий час люди працюють на полі. А робота тут йде повним ходом.

Переконалася у цьому особисто, адже приїхавши до с. Мала Білозерка, не застала керівника фірми Володимира Стражника, поїхав у справах. Довелося почекати і з поля бригадира тракторної бригади Сергія Калюту. Привітавшись, знову поїхали на розлогі поля господарства, щоб і урожай подивитися та й людей сфотографувати:

— З озимих трохи зійшла пшениця, а ячмінь та рапс, на жаль, вимерзли, — почав свою розповідь Сергій Леонідович. — Умови для урожаю склалися найгірші: суха осінь, морозна зима, раннє літо та мінімум опадів. Пересівали яровими культурами, також посіяли сонях, кукурудзу, сою, овес, гірчицю, просо. Посадили баштан. Пшеницю вже скосили, нині ж завершуємо ячмінь, гірчицю (є біла та жовта), овес, просо, — демонструє бригадир золоті поля. — Ось, бачите, все горить та сохне. Ячмінь низький, колос маленький, місцями й зовсім немає. Завдає нещадного удару сонце і полям кукурудзи та соняха.

Здалеку показалися два комбайни, саме косять овес та ячмінь.

— На жнивах задіяні три комбайни, - продовжує Сергій Калюта. - Це наш перший екіпаж: помічник комбайнера Іван Жилєнко, водій Олександр Доскальчук (на знімку) та комбайнер Юрій Бардальов. Другий: комбайнер Олег Федорук, його помічник Сергій Коляскін та водій Юрій Коробка (на знімку разом з Сергієм Леонідовичем).

Трударі разом наголошують, що середня урожайність катастрофічно низька, а зерна цьогорік немає! Підтримує і бригадир:

— Урожай поганий. Можна сказати, що його зовсім немає. Все сохне, адже літо у нас почалося ще з травня, опадів дуже мало, стабільно тримається висока температура, от і маємо такий невтішний результат. Такого спекотного літа не пам'ятаю. Хіба що подібне було у 1972 році, але все ж не таке нещадне! Те що маємо, залишаємо людям розрахуватися за паї та на насіння.

— Є чим розраховуватися з пайовиками?

— Так. Вже дали по тонні пшениці та по 500 кг ячменю. Якщо вродить кукурудза, то ще дамо зерна.

— Посівного матеріалу вистачає?

— Будемо докладати усі зусилля, аби наступного року було насіння, але все покаже зібраний урожай та перевірка посівного матеріалу. Наразі проводимо заготівлю насіння на майбутню кампанію та повним ходом готуємося до осінньо-зимових польових робіт. На току вже ремонтують та перевіряють необхідну для цього техніку: майстер наладчик Віктор Соляник, механізатори Олексій Карпенко, Олександр Журавель, Іван Андрійчук, Олександр Бесараб, Олександр Моісеєнко, зварник Микола Літвінов, механік Олександр Волик та слюсар Сергій Рябчук (на знімку разом з бригадиром, останній з права), заслужений працівник сільського господарства Андрій Вовк (на знімку).

Очікуємо на опади, адже вже треба обробляти поля, а ґрунт дуже сухий і при оранці вивертаються великі глиби землі.

— Який фінансовий стан господарства?

— Поки що проблем немає. Заробітну плату виплачуємо стабільно. А далі буде видно, адже продавати цьогорік нічого. Урожай вигорає, тож залишається очікувати дива.

Володимир Євгенійович повідомив, що жнива вже завершилися та зібраний урожай не тішить. Цьогорік середня врожайність озимої пшениці склала трохи більше 11 ц/га, а яровий ячмінь і того менше. Обговоривши з головою усі моменти, постало питання щодо визначення у районі ситуації як форс-мажорної.

Сільгоспники розраховують на власні сили та все ж сподіваються на допомогу держави, плекаючи надії на майбутній посівний рік.


Анна Шаповалова

 

середа, 11 Липня 2012 15:40 | Переглядів: 878

закрыть

Розмір шрифту: [великий] [маленький]

Схема кольорів: [біла] [синя] [зелена] [чорна]

Зображення: [чорно білі] [кольорові]

[+ Застосувати]   [- Скинути налаштування]