Офіційний сайт Василівської районної ради

Пошук

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Електронні сервіси

Новини

У мовах, фізиці і спорті - наші хлопці молодці!

У районі талановитої та здібної молоді ніколи не бракувало, адже батьки, вчителя, розмаїття центрів та гуртків активно сприяють, щоб діти Василівщини отримували гідну освіту, розвивали свої таланти, а згодом мали змогу вступати до вищих навчальних закладів, і не лише українських, а й закордонних, та стати висококласними спеціалістами, спортсменами, науковцями.

Таку сильну команду підтримки має здібний мовознавець, учень 9 класу Василівської гімназії "Сузір'я" Андрій Шумейко. І родина юнака, і вчителі гімназії та КПНЗ "Мала Академія Наук учнівської молоді" допомагають Андрію досягти його заповітної мрії — стати висококласним спеціалістом. Але найбільше старань тут самого юнака. Андрій прагне навчатися у закордонному виші, а саме: у Сорбонні — знаменитому французькому університеті. Першим кроком до омріяного стала участь у Міжнародному конкурсі "DELF" на знання французької мови, який дає можливість, за умови успішного виконання завдань та проходження чотирьох рівнів екзамену, безкоштовно навчатися у Сорбонні.

— Про цей конкурс дізналася моя мама, і ми вирішили спробувати, — розповідає Андрій. — Екзамен включає 6 рівнів, кожен з яких складається з усної та письмової частин. Я пройшов категорію А1 з результатом 89 балів з 100 (мінімальний бал здачі екзамену — 50). Планую й далі брати участь у цьому конкурсі, адже необхідно пройти ще як мінімум три категорії.

У конкурсі може взяти участь будь-хто з бажаючих, хто знає французьку. Я ж вивчаю цю мову давно. Опанувати французьку в ідеалі мені допомагає моя чарівна та незамінна вчителька Валентина Олександрівна Тодарєва. Вона не просто вчить мене мови, а покладає великі сподівання та вірить, що я досягну поставленої мети. За це я їй щиро вдячний. Завдячую й іншим вчителям за те, що вкладають всю душу і знання, аби ми, гімназисти, отримали якісну освіту.

Окрім французької, Андрій вивчає і англійську мову, з насолодою грає на фортепіано (закінчив музичну школу), любить подорожувати… Так у юному віці хлопцю вже вдалося побувати у таких європейських країнах, як Австрія та Німеччина. Подобається йому мандрувати й Україною: вже відвідав майже всю Західну частину, піднявся на найвищу точку країни — Говерлу. Хлопець вважає, що свою батьківщину треба знати і любити, тільки тоді можна захоплюватися зарубіжжям.

Впевнено йде до свого майбутнього ще один гімназист — учень 11 класу Денис Котов, який зайняв друге місце на Всеукраїнському конкурсі-захисті науково-дослідницьких робіт учнів — членів Малої Академії Наук України зі своєю установкою, котра виробляє електроенергію, та отримав диплом лауреата стипендії Президента України.

— Цей прилад розробляв з 8 класу, коли переїхав до Василівки та став відвідувати КПНЗ "Мала Академія Наук учнівської молоді", — розповідає Денис. — Тоді я саме познайомився з моїми наставниками: вчителем фізики Людмилою Петрівною Лиско та науковим керівником, доцентом кафедри фізики та методики її викладання ЗНУ Андрієм Миколайовичем Андрієвим. Ці люди завжди підтримують мене, допомагають та дають влучні поради, як професійні, так і життєві.

Мій винахід — це невеличка установка, хоча її розмір може коливатися від цілей використання та необхідної кількості електроенергії. Вона починає виробляти струм за рахунок механічного руху хвиль. Для цього прилад треба занурити у воду (річку, море), хвилі починають обертати гвинт, котрий знаходиться знизу установки. Таким чином, від цього у генераторі починає вироблятися електроенергія. Така установка може стати у пригоді туристам, на відпочинку, і навіть населеним пунктам та промисловим об'єктам, які знаходяться на узбережжі річки чи моря.

Планів та мрій у юного фізика чимало: підготовка до шкільних олімпіад та обласного конкурсу захисту робіт МАН, отримання патенту на свою установку… Денис — випускник, останній рік у гімназії. Хлопець збирається вступати до Київського політехнічного та Московського фізико-технічного інститутів і продовжувати удосконалювати свою розробку.

— Тема отримання електроенергії з невичерпних ресурсів мені дуже цікава, в першу чергу, тому, що дуже актуальна у наш час, — пояснює юний фізик, — адже закінчуються вичерпні ресурси і людству необхідні нові можливості. Думаю, моя установка у суспільстві знадобиться!

А от дев'ятикласник Олексій Каніболоцький, на відміну від своїх товаришів, досяг значних успіхів у спорті. Днями хлопець обійшов десятки спортсменів-однолітків на обласних змаганнях з легкої атлетики серед хлопців та дівчат 1998-1999 років народження та встановив новий рекорд області.

— Олексій зайняв перше місце у триборстві з результатом: біг 60 м — 7,32 сек. та 200 м — 25 сек., стрибок з місця — 2,86 м та став першим рекордсменом області у цій дисципліні, — хвалиться здібним вихованцем тренер Сергій Алхутов. — Легкою атлетикою хлопець займається вже три роки, має великий потенціал, тож я вірю, що Олексій обере спортивне майбутнє. Наразі, готуємося до участі у Чемпіонаті України, який відбудеться у січні. Сподіваємося, що і звідти приїдемо з призовими місцями.

Окрім Олексія, у змаганнях взяли участь і учениці Кам'янської ЗОШ: семикласниця Світлана Ігнатова, яка виборола срібло (біг 60 м — 8,6 сек., 200 м — 31,4 сек., стрибок з місця — 2,10 м), та шестикласниця Анастасія Остапенко, яка теж показала непогану підготовку і отримала п'яте місце (біг 60 м — 9,5 сек., 150 м — 24,7 сек., стрибок з місця — 1,95 м). Переможців та призерів змагань нагородили кубками, медалями та грамотами.

Успіхів вам, юні науковці та спортсмени! Будьте наполегливими, впевненими у власних силах та сміливо йдіть за своєю мрією!

 

Анна ШАПОВАЛОВА

 

 

вівторок, 06 Листопада 2012 15:09 | Переглядів: 848

закрыть

Розмір шрифту: [великий] [маленький]

Схема кольорів: [біла] [синя] [зелена] [чорна]

Зображення: [чорно білі] [кольорові]

[+ Застосувати]   [- Скинути налаштування]