Офіційний сайт Василівської районної ради

Пошук

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Електронні сервіси

Новини

Перша допомога при укусі отруйної змії

Останнім часом на території України в рази почастішали повідомлення про укуси людей зміями. Вчених це не дивує, оскільки популяції плазунів на території України з року в рік більшають. Зустріти змій можна в лісі, парку, в полі або на сінокосі, а то і на власному подвір'ї. Змії поширені в заболочених місцевостях, у зарослих озер і ставків, у горах і пустелях.

На території України нараховується тринадцять видів змій, і лише п’ять з них отруйні: гадюка звичайна, гадюка степова, гадюка носата, гадюка Нікольського і гадюка Ренарда. Після укусу гадюки трагічні наслідки бувають рідко, але деколи розвиваються тяжкі ускладнення, тому що отрута швидко вражає життєво важливі системи організму людини - серцево-судинну, кровотворну, нервову. У вкушеного вже через півгодини наступають загальні ознаки отруєння: слабість, головний біль, блювота, задишка, запаморочення, з'являється набряклість тканин, запалення лімфатичних вузлів.

Якщо укусила змія, перш за все слід визначити, отруйна вона чи ні. На місці укусу залишаються сліди від зубів змії у вигляді двох серпоподібних смуг, утворюючих напівовал із дрібних точок. Неотруйна змія залишає тільки цей слід на шкірі. Якщо ж укусила отруйна змія, то в передній частині напівовала між серпоподібними смугами є дві ранки (сліди від її двох отруйних зубів), з яких переважно витікає кров.

Що необхідно зробити, якщо укусила отруйна змія?

У перші хвилини після укусу варто спробувати відсмоктати частину отрути з рани. Кров'янисту рідину, що відсмоктується, треба відразу ж спльовувати. Відсмоктування не можуть робити люди, у яких у роті є язви та ранки. Потім з підручних матеріалів на уражену кінцівку накладають шину і вживають заходів для екстреного транспортування потерпілого в лікувальну установу. Під час транспортування на місце укусу рекомендується класти холод, давати якомога більшу кількість рідини, щоб зменшити концентрацію отрути в організмі та сприяти його виділенню із сечею.

Часто першу допомогу при укусах змії надають неправильно.
Категорично забороняється:

- накладати джгут на кінцівку вище місця укусу. Ця міра не перешкоджає всмоктуванню і розповсюдженню отрути в організмі, але порушує кровопостачання в кінцівці та сприяє розвитку некрозу (омертвіння) тканин, накопиченню продуктів розпаду в кінцівці та різкому погіршенню стану хворого після зняття джгута;

- припікати місце укусу вогнем, хімічними речовинами. Отруйні зуби змії досягають до сантиметра в довжину, отрута вводиться глибоко в м’язову тканину;

- розрізати рану на місці укусу. Порізи випадковими предметами (осколок скла, ніж) приводить до виникнення інфекцій, пошкодження вен і сухожилок;

- вживати алкоголь. Він не являється протиотрутою і навпаки погіршує виведення отрути з організму, підсилює його дію.

Всі ці маніпуляції не тільки не корисні, але й шкідливі.

Щоб уберегти себе від укусу змії, перед тим, як сісти на траву, камінь або колоду, потрібно постукати палицею. Це відлякає змію. Зазвичай почувши кроки, стукіт або голос, змії відразу ж ховаються або відповзають подалі від людей. Однак в спеку їх поведінка може змінюватися. Гадюки активні в денний час: як всі холоднокровні, вони люблять грітися на сонці. При виявленні змії, необхідно без різких рухів відійти в сторону або завмерти і чекати, поки змія відповзе. Прямуючи в місцевість, де можуть водитися змії, треба надягати одяг, який захистить від укусів, наприклад, довгі штани з щільної тканини, високі черевики. Штани потрібно заправити в черевики.

Треба пам’ятати, що змії не нападають першими, а проявляють агресію тільки в разі небезпеки.

 

 

Страховий експерт з охорони праці
Енергодарського відділення управління виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України у Запорізькій області

 



вівторок, 25 Травня 2021 09:42 | Переглядів: 157

закрыть

Розмір шрифту: [великий] [маленький]

Схема кольорів: [біла] [синя] [зелена] [чорна]

Зображення: [чорно білі] [кольорові]

[+ Застосувати]   [- Скинути налаштування]