Офіційний сайт Василівської районної ради

Пошук

Розділи

Календар

« Травень 2024 »
Пн   6 13 20 27
Вт   7 14 21 28
Ср 1 8 15 22 29
Чт 2 9 16 23 30
Пт 3 10 17 24 31
Сб 4 11 18 25  
Нд 5 12 19 26  

Електронні сервіси

Новини

Вирівнюємося і йдемо вперед!

2012 рік був серйозним тестом на витривалість практично для всіх фермерів Василівщини. Не стало виключенням і Малобілозерське приватно-орендне підприємство "АФ ім. Чапаєва". Одне з найбільших господарств району нині обробляє понад 4000 га землі. А через посуху і неврожай ледве розрахувалося зі своїми 580 пайовиками. І все ж, розрахувалися власними коштами та минулорічними запасами. А це також дорогого варте.

Понад 20 років (враховуючи реорганізацію) уміло і по-хазяйські тут керує Володимир Євгенійович Стражник, чий авторитет у колективі беззаперечний. Його шанобливе ставлення до людей труда, розуміння їхніх проблем і готовність іти назустріч давно зробили свою справу — Володимира Стражника не просто поважають, як керівника, а люблять за людяність, порядність, відвертість і професіоналізм у роботі.

Як завжди скромний, Володимир Євгенійович неохоче поділився враженнями про рік, що минає:

— Нічого нового сказати не можу. Ви ж знаєте, яким був 2012-й. Наступного такого ж року ми не витримаємо. Досить порівняти цьогорічний урожай соняшника (2-5 ц/га) з минулорічним (понад 20 ц/га). Зернових зібрали близько 1000 тонн проти 6000 тонн у тому році. А від держави - жодних компенсацій! Давно не було такого форс-мажору. Та діватися нікуди, вирівнюємося і йдемо вперед. Осінньо-польові роботи практично закінчили. З понеділка колектив іде у зимову відпустку. Не зважаючи на всі складнощі попрацювали добре, треба й відпочити.

— Коли вже мова зайшла про колектив, скажіть, чи вистачає сьогодні кваліфікованих спеціалістів?

— Проблем з кадрами поки що не відчуваємо. А ось через п'ять-сім вони обов'язково постануть. Нині у нас працюють всі механізатори з досвідом, а ось молодої, толкової порослі немає. І це насторожує. Прикро те, що навіть з профліцеїв вибрати спеціалістів не можна. Один вчиться аби як, інший не хоче взагалі працювати у полі… Та будемо сподіватися на краще.

— То виходить, що на селі нікому працювати?

Не зовсім так. По великому рахунку зайвих вакансій у нас немає. Розвивалося б тваринництво, робочих рук потрібно було б значно більше. Нині ж переважна більшість жителів села змушена обирати іншу сферу діяльності. Нам пощастило, що на території Малобілозерської сільради є ЗАТ "ЗЗРК" і люди мають можливість не просто працювати, а отримувати ще й якісь соціальні гарантії. У більшості ж сільських населених пунктів окрім фермерського господарства інших базових підприємств немає. Тож там реально існує сільське безробіття.

Майже 75 сільгосппрацівників трудяться у "Чапаях". Це і механізатори, і комбайнери, і водії, і різноробочі, і бухгалтери, і просто сезонні робочі. Всі, хто задіяний у повному циклі вирощування врожаю від посіву до його збирання. Про багатьох з комбайнерів та механізаторів районка вже писала протягом року, тож нині ми вирішили показати тих, хто становить бухгалтерсько-економічну основу агрофірми. Це переважно жіночий колектив, на чиї плечі покладено важливу місію - відповідальність за фінансове благополуччя підприємства. Кредити, розрахунки з пайовиками, нарахування заробітної плати, витрати на паливно-мастильні матеріали та на обслуговування техніки і ще безліч бухгалтерських операцій, які забезпечують стабільне функціонування "Чапаїв". Людмила Мухіна, Наталія Шило, Людмила Школова та головний бухгалтер Лідія Сердюк вже не перший рік працюють у агрофірмі і добре знають, як уберегти підприємство від фінансового коллапсу.

А щоб і техніка працювала без збоїв та вчасно виходила в поле дбає головний інженер ПОП "АФ ім.Чапаєва" Михайло Процько. Всі питання, які стосуються електрооснащення, запасних частин вирішує головний інженер. Здавалося б, з сучасною "продвинутою" імпортною технікою проблем не має бути взагалі. Та виходить навпаки, їх іноді навіть більше, ніж раніше. І все через низьку якість запчастин. Тож треба знайти таких постачальників, хто б задовольняв усі вимоги.

До речі, у ці осінні дні колектив щиро вітав свого головного інженера з життєвим ювілеєм — 55 річчям, і зичив шановному колезі міцного здоров'я, сімейного щастя, натхнення у роботі та прихильності долі в усіх починаннях. До привітань приєднується і колектив редакції. І, звісно, ми вітаємо весь колектив ПОП "АФ ім. Чапаєва" з Днем працівника сільського господарства. Нехай і надалі рясно колосяться щедрими врожаями ваші ниви, хай втілюються в життя ваші плани, задуми та сподівання на радість вашим рідним, на благо розквіту рідної Василівщини. Нехай обходять вас стороною природні стихії, а ваші родини живуть у сімейному затишку, щасті, благополуччі та при доброму здоров'ї!

 

Світлана Лобач

 

 

четвер, 15 Листопада 2012 08:35 | Переглядів: 822

закрыть

Розмір шрифту: [великий] [маленький]

Схема кольорів: [біла] [синя] [зелена] [чорна]

Зображення: [чорно білі] [кольорові]

[+ Застосувати]   [- Скинути налаштування]