Офіційний сайт Василівської районної ради

Пошук

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Електронні сервіси

Новини

Безбар’єрність - це філософія суспільства без обмежень

За ініціативи Першої леді України Олени Зеленської розпочалося впровадження Нацстратегії безбар’єрності. Відповідні обласні плани зі створення доступного простору розробляються у кожному регіоні. Обговорити перебіг цієї роботи у Запорізькій області та розповісти про принципи безбар'єрності, нову філософію суспільства без обмежень, до нашого краю завітала Радник-уповноважена Президента України з питань безбар’єрності Тетяна Ломакіна.

Вітаючи всіх учасників зустрічі, голова Запорізької обласної державної адміністрації Олександр Старух зауважив, що робота над обласним планом дій з розбудови безбар’єрного простору проводиться досить активно та вже є перші результати.

Завдяки Першій леді поняття безбар’єрності отримало сучасне прочитання та увійшло в порядок денний повсякденного життя кожної людини. Створення безбар'єрного простору проводиться з метою реалізації таких базових цінностей як гідність, дотримання прав людини, толерантність, універсальний простір та справді доступне середовище для всіх громадян без виключення. На рівні держави затверджено Національну стратегію зі створення безбар’єрного простору. Наразі ми готуємо обласний план дій. Робота вже на стадії обговорення громадськістю напрацьованого плану, - повідомив Олександр Старух.

Керівник облдержадміністрації також додав, що обласна влада постійно залучає представників маломобільних груп і громадськості для оцінювання доступності новозбудованих об’єктів інфраструктури.

Прокоментувала реалізацію Нацстратегії безбар’єрності і Радник-уповноважена Президента України з питань безбар’єрності Тетяна Ломакіна

Минулого року Перша леді ініціювала велику розмову про безбар'єрність, на яку відгукнулося понад 37 тисяч громадян. Всі вони висловлювали свої пропозиції, надали власні бачення, як має проходити створення безбар’єрного простору. І вже сьогодні ми маємо покроковий план дій на рівні держави та створюються такі ж плани на рівні регіонів. Вже маючи певний досвід у напрямку створення доступного простору ми побачили, що до цієї роботи дійсно варто залучати представників маломобільних груп. Тоді ми зможемо створити такий документ, який відповідатиме на всі запити та потреби людей, - зазначила Тетяна Ломакіна.

Коментуючи головні принципи Нацстратегії, радниця зауважила, що з проблемами доступності щодня стикаються майже всі. Це і похилі люди, і батьки з дітьми, і люди на візках, і молодь. Соціологічні опитування показали, що 58% громадян турбує питання вільного пересування, 56% - можливості для самовираження, а 38% - питання доступу до освіти. Також більшість громадян переконані, що питаннями створення безбар’єрного простору мають опікуватися, в першу чергу, органи місцевого самоврядування.

Безбар’єрність - це, перш за все, філософія суспільства без обмежень, в якому ми створюємо можливості для людей в тих сферах, де вони відчувають певні бар’єри: освітній, сфері зайнятості, доступу до інформації тощо. Також, відкриваючи нову локацію або створюючи послугу, ми маємо робити їх одразу доступними та зручними для всіх незалежно від фізичних особливостей. Також сьогодні я привезла вам для ознайомлення посібник про універсальний дизайн, яким можна користуватися у роботі. Бо знаю, що Запорізька область досить прогресивна та ініціативна – щодня створює щось нове, - додала Тетяна Ломакіна.

Нацстратегія безбар’єрності ґрунтується на 6 основоположних принципах та включає в себе понад 250 ініціатив із розбудови доступного простору, які реалізовуватимуть в наступні роки. Ці заходи реалізовуватимуться у напрямках: соціальна, освітня, економічна, інформаційні, фізична та цифрова безбар’єрність.

У свою чергу, голова Запорізької ОДА Олександр Старух зауважив, що питання доступності дійсно має багато складових. Обласна влада наразі приступила до вирішення цього завдання зі створення фізичної безбар’єрності. Так, в області приступили до перевірки всіх об’єктів соціальної інфраструктури на дотримання вимог доступності. Про перші результати роботи розповів присутнім начальник Управління містобудування та архітектури ОДА Олександр Билим. За його словами, перевірено 1688 об’єктів і, на жаль, не всі вони відповідають вимогам. Причини цього в тому, що багато проєктів було розроблено за старими державними будівельними нормами без врахування інклюзивності. Моніторинг об’єктів ще продовжується. Паралельно обласна влада, відкриваючи нові об’єкти, зокрема, збудовані в рамках «Великого будівництва», залучає до оцінювання їх доступності представників маломобільних груп. Остання така нарада пройшла наприкінці вересня, коли громадськість разом із владою перевірили на безбар’єрність об’єкти реконструкції на о.Хортиця. За результатами кожен зміг висловити свої зауваження та побажання.

Підсумовуючи обговорення, очільник регіону Олександр Старух наголосив, що робота над створенням обласного плану дій з реалізації Нацстратегії безбар’єрності йде з випередженням плану. Також продовжиться моніторинг об’єктів інфраструктури на доступність. Всі недоліки, які будуть виявлені, усунуть. Крім того, впровадження Нацстратегії скоро розпочнеться і на рівні громад, які матимуть відповідно до обласного розробити власні плани дій.

 

Запорізька ОДА



середа, 06 Жовтня 2021 14:51 | Переглядів: 76

закрыть

Розмір шрифту: [великий] [маленький]

Схема кольорів: [біла] [синя] [зелена] [чорна]

Зображення: [чорно білі] [кольорові]

[+ Застосувати]   [- Скинути налаштування]